Ini lauk tradisi Terengganu. Semua orang boleh buat. Aku letak ajalah resepi.
Dan memang aku masak simple-simple aja untuk makan sebab sibuk mengulang kaji.
Singgang Ikan
Bahan-bahan
5 ulas bawang putih - dihiris
1/2 inci Lengkuas - dihiris atau diketuk
1/2 inci kunyit - dihiris nipis-nipis
sedikit ketumbar (hanya kalau kalau guna ikan tongkol; anggaran 1/2 sudu bagi 4 ketul ikan tongkol)
sedikit belacan
asam keping
garam/gula.
5 ekor Ikan kembung
cili padi.
nota : sesetengah orang letak juga bawang merah yang dimayang.
Cara-cara
Kesemua bahan dimasukkan dalam periuk yang berisi air.
Masakkan sehingga mendidih
Bila mendidih, kecilkan api dan biarkan sehingga mendidih.
Bila masak, bolehlah dihidnagkan bersama-sama sambal belacan atau budu.
No comments:
Post a Comment