NUFFNANG ADS

Please click here

Monday, March 19, 2012

Singgang Ikan

Ini lauk tradisi Terengganu. Semua orang boleh buat. Aku letak ajalah resepi.

Dan memang aku masak simple-simple aja untuk makan sebab sibuk mengulang kaji.

Singgang Ikan


Bahan-bahan

5 ulas bawang putih - dihiris
1/2 inci Lengkuas - dihiris atau diketuk
1/2 inci kunyit - dihiris nipis-nipis
sedikit ketumbar (hanya kalau kalau guna ikan tongkol; anggaran 1/2 sudu bagi 4 ketul ikan tongkol)
sedikit belacan
asam keping
garam/gula.
5 ekor Ikan kembung
cili padi.
nota : sesetengah orang letak juga bawang merah yang dimayang.

Cara-cara

Kesemua bahan dimasukkan dalam periuk yang berisi air.
Masakkan sehingga mendidih
Bila mendidih, kecilkan api dan biarkan sehingga mendidih.

Bila masak, bolehlah dihidnagkan bersama-sama sambal belacan atau budu.

No comments:

Post a Comment