NUFFNANG ADS

Please click here

Friday, March 23, 2012

Creamy Mushroom And Tomato Soup



Hi. Selamat Sejahtera. Anda begitu sibuk sehingga tidak mempunyai apa-apa untuk dimakan? Lapar? Tetapi malas nak menapak. Kalau call delivery, banyaklah pula, kan, kan. Ini solutionnya, soup segera.

Creamy Mushroom And Tomato Soup

Bahan-bahan
2 spoon olive oil
400 gm daging kisar (ayam or beef)
1 can campbell tomato soup (dlm 420 gm)
1 can campbell cream of mushroom soup (dlm 300 pm +)
1 can Prego sos spaghetti carbonara (dlm 300 gm plus)
2 mug air
1 stalk celery
100 gm bunga kobis
1 batang carrot
100 gm brocolli
2 helai bay leaf 
Paprika
Black Pepper
garam

Cara-caranya:
  • Nyahbekukan daging kisar (kalau beli yang forzen).
  • Ramas-ramaskan daging itu supaya bila masak, tidak besar ketul-ketulnya.
  • Panaskan olive oil.
  • Masukkan daging kisar dengan bay leaf. 
  • Goreng sehingga daging tidak berair lagi.
  • Masukkan mushroom soup, tomato soup dan spaghetti carbonara.
  • (Spagetti carbonara membuatkan soup terasa lebih creamy dan seakann cheesy, mmm yummy)
  • Masukkan air. Kacau biar sebati.
  • Bila mendidih, masukkan celary, carrot, bunga kobis dan brokolli. (boleh diganti dengan mixed vege).
  • Masukkan garam secukup rasa.
  • Taburkan sedikit paprika dan pepper.

Senangkan. Sudah siap. Boleh dimakan begitu sahaja atau dimakan dengan roti. Your bodypun boleh berehat dari diasak dengan nasi sahaja.


Soup dihidangkan dengan roti baguette dan juga garlic bread. Garlic bread ni aku buat sendiri. Anda boleh beli bahan garlic sauce ini dikedai. Sapukan dan bakar. Atau kalau desperate seperti aku, tumbuk sedikit bawang putih sehingga lumat. Daun parsley dicincang halus. Lepas tu, campurkan bawang putih, butter dan daun parsley ini sehingga sebati. Sapukan atas roti. Boleh dibakar dalam oven atau atas stove sahaja. Kalau tak ada daun parsley? hahaha. Tak payahlah. Tapi tak cantiklah kan.
baguette bread ni aku beli semasa aku mencari tomato juice untuk ayah aku. Sebenarnya, aku bukan suka sangat makan roti. I am a typical Terengganu, prefer nasi lagi. But pasta tu, aku sukalah.
Kalau anda suka, boleh dipotong dadu baguette dan dibakar roti ini dalam oven atau panaskan di atas stove. Bagi roti ini keras dan garing. Ada juga yang aku terhangus.
Lepas itu, dumpkan roti ini ke dalam soup. Panaskan sekejap. Dan siap untuk dimakan. Sudah bertukar kepada versi creamy mushroom and tomato soup with croton.

Atau boleh letak pasta i.e macaroni dalam soup. Jadi macaroni souplah tapi kuah tu jangan thicken sangatlah. Tak sedap nanti. Maybe instead of 2 mug air, tambah 3 1/2 mug air. Atas tu warna lain sebab version my sister. Dia tak gunakan spagetthi carbonara sauce.

No comments:

Post a Comment