Nasi Dagang Terengganu
Bahan-bahan
3 1/2 pot (tin susu kecil) beras Siam (1 cupak)
1/2 pot beras pulut
1 cawan santan pekat
1 sudu besar garam
1 sudu kecil halba
3 ulas bawang merah dimayang
1/2 inci halia dihiris halus
2 cawan santan cair (untuk arong nasi) - (santan pekat yang dicairkan 4 kali)
Cara-cara
- Rendamkan beras siam dengan beras pulut semalaman.
- Toskan beras yang direndam.
- Kukuskan sehingga keluar wap. (anggaran sejam)
- Angkat dan arong (gaul) dengan santan cair.
- Kukus sekali lagi sehingga keluar wap. (jangan lama sangat sehingga pecah perut)
- Angkat dan gaulkan dengan santan pekat, garam, sedikit gula, bawang merah, halia dan halba.
- Gaul dan tekan sehingga permukaan nasi nampak berkilat.
Gulai Nasi Dagang
Bahan-bahan
3 1/2 kg ikan tongkol
10 biji telur direbus (ini fav kakak aku)
2 biji kelapa parut (diambil 2.5 liter santan - jangan terlalu cair)
2 sudu besar rempah nasi dagang Jah (boleh didapati di Pasar Kedai Payang)
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
1 inci lengkuas
lada kering dikisar atau 2 senduk cili boh
garam
sedikit gula
1/2 keping nisang (gula melaka)
2/3 keping asam keping
Minyak untuk menumis. (anggaran 2 1/2 senduk)
Segenggam cili padi
Segenggam belimbing buluh
Cara-cara
- Ikan tongkol dikukus dengan garam, asam keping dan sedikit nisang (kukus di sini bermaksud masakkan ikan dalam air yang sedikit, cukup menutupi ikan)
- Bila hampir kering, tutupkan api. Eloklah dikukus ikan sehari sebelum memasak gulai.
- Bawang putih, bawang merah dan lengkuas dikisar.
- Panaskan minyak.
- Tumiskan, bahan-bahan yang dikisar, cili boh(lada kering yang dikisar) dan rempah nasi dagang
- Bila sudah pecah minyak, masukkan santan tadi.
- Kacau sehingga mendidih. Hati-hati jangan sampai berketul-ketul.
- Biarkan mereneh di atas api yang sederhana. Kacau sekali-sekala supaya tidak berketul-ketul.
- Masukkan garam secukup rasa (jangan terlebih masin sebab ikan sudah dikukus dengan garam), nisang, dan sedikit gula.
- Kecilkan api sehingga kuah pekat dan naik minyak (keluar minyak)
- Masukkan ikan tongkol yang dikukus dan juga telur.
- Biarkan diatas api yang kecil sehingga ikan dan telur mesra.
- Masukkan cili padi dan belimbing buluh.
- Bila cili padi dan belimbing buluh sudah masak, boleh ditutup api.
Acar
Bahan-bahan
2 biji timun - dihiris memanjang nipis-nipis (anggaran 1 inci)
1 biji carrot - dihiris memanjang nipis-nipis (anggaran 1 inci) atau diparut
3 ulas bawang merah - dimayang sederhana tebalnya
3 atau 4 biji lada merah - dihiris serong
Cuka
Garam
Gula
Cara-cara
- Gaulkan kesemua bahan-bahan tersebut.
- Rasa biar cukup masam, masin dan manisnya.
Selemat mencuba. Kalau malas nak memasak, bagi yang tinggal di sekitar Kuala Lumpur dan Petaling Jaya, bolehlah menempah dengan kakak saya.
Harganya RM180 segantang (40 orang makan)
Penghantaran percuma jikalau dalam radius 10 km dari Bukit Rahman Putra. Bagi yang di luar radius tersebut, caj RM10 akan dikenakan.
No comments:
Post a Comment