NUFFNANG ADS

Please click here
Loading...

Wednesday, December 19, 2012

Upset

My dear blog, it has been a while since I came here. So many things I want to share but there are so many things that need my attention : work, part time activity, leisure activity, study, wedding preparation etc. In fact I do not have enough sleep, not to forget 10 minutes activity with my precious dumb bell. Went to see doctor this morning for allergy medication..(filing is the most hated activity as my sinus is bad. Allergy reaction is there : dust. People must imagine my house is sparkling clean. Nope, you are wrong but purposely, I only swept away dust from the spot that I wanted to sit...hahaha. Do not bother about other areas.)

So, doctor checked my blood pressure. 100/60, quite low. I know why. Anyway, my blood pressure is always on the low side. Once a while, I feel dizzy and at times, I feel like flying away or about to fall. I remember this doctor that always worried about my bp. She asked me to watch my diet and suggested dairy products. Following her suggestion, I drank milk and ate cheese daily. So, there was an improvement on my bp. Now, it happened again and I expected it to last till my nephew's wedding reception and my exam. And since I am trying to lose weight, I would try my best not to take dairy products. I want to look beautiful.

Last time my blood pressure reached 137/80. This was during medical check-up last month. Thoughts of pain from having my blood drawn for test really pressured me. So, bp increased a little bit but doctor told me it is normal, especially for people at my age. But I told him it is on the higher side as normally around 120.

Oh dear blog, I feel much better after writing about anything...I was really upset this evening but not to that extent, it really hurting that much. What is this compared to one year anxiety and sad thing is I could not bring myself to share with my parents. Thanks blog..I was so sad just now. Now the sadness is being taken away.

Good night. I would come back to share my experience with you again.

Friday, December 14, 2012

Office view


Penat berkemas file ( tak banyak manapun, tetapi malas macam biasa), akupun tangkap gambar ni.

Betul tu, ofis baru ni bersebelahan dengan hotel dan shopping complex. Tengahari aja, aku turun meninjau department store di situ untuk mencuci mata. Hati tak tahan melihat sale tapi aku kuatkan semangat. Cantik barang-barang tetapi kena ingat keadaan diri.

Persiapan Kenduri Sambut Menantu

Jangan confuse lak, kakak aku yang nak menyambut menantu. Seminggu dua ni, baru aku berkejar menampal sticker pada botol yang akan dijadikan door gift. Alhamdulillah, tinggal satu kotak lagi. Sambil menatap citer korea online, sambil tu aku menampal sticker. Oh ya, jangan lupa tengok citer "I Miss You". Wow, citer ni memang power sampai aku tangkap leleh menonton setiap episod. Kelaslah hero dia berlakon dengan perasaan dalaman dia. Enterframe sat. 

Sambung balik persiapan door gift. 

Selepas ni, nak letak gula-gula dengan dodol dalam botol dan lekatkan reben. Untuk bunga telur, kakak aku sudah siapkan, Mengumpat PG sikit, beria-ia dia cakap nak suruh panggil dia kalau nak tampal sticker. Tetapi aku tak panggilpun, senang wak pelan-pelan sorang. Dia bagi alasan aku cerewet tapi sah, mesti malas punya. Memang Minah gabra, kalau kalut, mula lupa. Janji hilang ke laut...hahaha.

Bunga telur pula, kakak aku sudah siapkan. Dia bercuti di Oman, bosan duk sorang-sorang di rumah menunggu husband pulang kerja, dia buatlah satu demi satu. Caterer sudah ditempah, tinggal yang remeh lagi kot. Kad kahwin belum lagi diedarkan. Katanya aku in charge bahagian door gift serta satu lagi tugas penting masa kenduri. Aku rasa aku mesti curi tulang juga...masa kenduri tulah. Time tengahari memang wajib tidur unless aku buat keja office, mesti khusyuk, tak ingat ngantuk.

Botol yang ditampal sticker disusun semula dalam kotak.

Botol yang siap ditampal sticker.

Cakap pasal kenduri kahwin ni, teringat pak cik akupun akan menyambut menantu juga minggu depan tetapi aku tak sempat menjenguk lagi. Cuma dia rileks sedikit berbanding persiapan perkahwinan anaknya yang terdahulu disebabkan hotel sediakan segalanya. Cuma hanya membuat hantaran dan juga edarkan kad perkahwinan. So, okaylah kot tak jenguk-jenguk. 

btw, ini pesanan penaja buat PG yang akan sempat membaca blog ini, jangan lupa bawa balik thumbdrive, dah banyak file akak nak songlap ni.

Thursday, December 6, 2012

Mood - Malas Sedunia

Mood - malas nak masak, bancuh air, kemas rumah.

Living room dah jadi bilik dobi. Bertimbun baju menunggu untuk dilipat dan digosok. Basuh aja rajin.

Perut lapar tapi malas nak membeli dan malas nak masak. Kalau dulu, aku goreng bawang putih, bawang besar, tumis lada lumat siap-siap. Nak masak, cuma cedok bawang putih yang ditumis, bawang besar yang ditumis dan juga lada lumat (tengok resepi)..  Tetapi kemalasan itu semakin besar. Akhirnya, aku masak satu jenis masakan untuk 4/5 hari, cuma panaskan dalam microwave bila nak makan.

Air minumanpun macam tu. Walau teringin nak minum kordial tapi malas nak buat air gula, nak bancuh dan nak basuh jug, Dan melihatkan banyak sangat tumbler tupperware(cuma ada 2/3 botol aja...hehehe), siap-siap aku bancuh air minuman dalam setiap tumbler tupperware, cukup kot utk seminggu. Teringin aja, buka peti ais dan ambil tupperware tu. Macam-macam jenis air yang hanya menunggu untuk diminum. Siap minum, kumpulkan aja dalam singki. Genap 3 hari atau tunggu hujung minggu, aku clearkanlah singki...hahaha. Seperti kata PG, kemalasan tahap Gaban.

Air yang siap dibancuh dalam bekas air. Dulu, aku duk pikir relevant apalah tumbler tupperware banyak-banyak. Bukannya ada anak ramaipun yang nak bawa ke bekal. Ingat kalau balik kampung sekali ni, aku nak tibai aja bekas sir tupperware mak aku. Diapun campak merata aja. Bolehlah aku utilizekan macam ni. Dari bersepah merata kan.



Wednesday, December 5, 2012

Job Hopping

Today is my first day at new working place. Changing job becomes my norm within 2/3 years. The longest period I served company is 7 years. Some interviewers are telling me that I do not have credibility coz I always job hopping.

Well, understand their point of view but I feel like telling them, if you think so, why you must conduct interview for managerial post? Shouldn't you do internal promotion or the current staff is not fit to be the manager? Why is it like that? Is it due to poor staff development at your place, lack of training, your poor judgement in hiring talented people or poor supervision skill of your top and middle management? If you do not do internal promotion, do you expect people would remain at your working place forever? And the same things go to me.

There are pros and cons. Sometimes, when you think that the development of your skill stop there, then it is time to get more exposure at other place. And there are times, when you need to move as other place provides you with bigger opportunity for you to be exposed to higher level and job skill/development. My view, why not? If I want to have an easy life, I can just stay at one place but then I won't have rich experience in different sector although my pay is not getting anywhere. It really depends on what you want and what the company can offer. 

I always strive for job enrichment and satisfaction. Besides, my level of curiosity is high...I always wonder what's happening in this sector and how it relates to my particular field. Then I have to explore by joining them. The employer always worried that the trained staff would leave and it burdened them to find competent staff but trust me, it is always case of on the job training and you find your own way to survive. In many places that I worked, it is our own initiative and the training provided to you almost none. But one thing that I always ensure is to leave a proper handover and ample guidance to whoever taking my place.

Anyway, I am happy to be back at my old working place. I was there before for a very short stint before moving back to my hometown. Now I am back in KL/Selangor. It seems my jodoh with this company a long way to go. Nice to meet old faces who still remember you though three years have passed. Best thing, the office is adjacent to shopping mall. Isn't it a wonderful place for ladies to work?

Monday, December 3, 2012

People Everywhere

Bercakap pasal my part time job jaga kanak-kanak ni, memang tak boleh larilah dalam berhadapan in sticky or gross situation.

No matter how enjoyable it is, but still I found it tiring running and shouting after boisterous kids. Trying to discipline them is quite a task but now I found new weapon. Kids always enjoyed being in this ball sections. This is the place where they are free to do physical activities without parents' supervision. But they forgot that we are here to monitor them, instead of parents. They really love it there, climbing and jumping from ball pit to the web anetc. Can't blame them because I also wish that I can jump into the pool of balls, lying there, hiding beneath the balls, rolling inside but still we have to take care their antics. And I am also getting tired of collecting the balls that are splattered around.

So, I told them if they did not keep it neat, or still sitting on top of slide and jumping from them or throwing at people, then I would close the area within 10 minutes. Wow, they really listen and of course, there are suckers among them(macam kat office); they are really good in "bodek" you.  They do all the things you want. At the end, they would be the ones who's breaking the rules. Of course, I am torn but still rules are rules. Cuma I did not scream at the top of my lungs. Nicely asked them to follow my order.

Some kids really like running and jumping. It would be bad if they entered this place after eating. Last Friday, one kid suddenly puked in front of tv area. The stinking smell filled up the area. All of us stunned...like not again. It became chaotic. One person has to restrained him at that place so he won't spreading the mess. But he resisted us and cried and cried. Another had to stop the kids from passing by the area but two kids somehow walked through it and fell onto it. Now 3 kids need to be kept there. With all the noises from other kids and the pungent smell, some of us rasa nak muntah. Finally, the mother came and cleaned him but surprisingly, she still left him to play inside. After the cleaner cleaned the area, the bad odor still remained. That was the time that I could not wait to go back.

Before this, there are kids who pooped and urinated in the play area. To be the witness of kid's shit coming out from his pants. Horrifying experience. I wanted to be as far as possible but still has to go there to ask the kids to stand still while waiting for the mother and set-up barricade so nobody came near the area and stepped on it. Really hate when this happened but I could not understand the parents. If your kids are not toilet trained, why can't you wear them diapers? Of course, we do not have to wash them and clean it but still it is troublesome to others.

Last week, kid's diaper became soiled. I wonder why the mother never bother to check it before checked in. So, the kid took it out and we watched in horror. Since other co-workers are young guy, I have to take the kid to toilet while waiting for the parents to come. Seeing the kid playing with soap and water, i rushed in to put on pampers and take him out. In the midst of putting on diaper (he is in standing position), he pee on my shoes. I was like....oh no.

Even though it is a free service, parents also should be responsible and follow the rules. And if your kids are not toilet trained or wearing diapers, be more sensible to ensure no messy situation arise. Other kids might feel incovenienced of these incidents. Think of others. And some parents, they really do not understand meaning of queeing up.  They are matured adults but set a bad example. Simply cut the line and I do not get it why some find it that difficult to complete the form and thus delay the registration process.

Thursday, September 13, 2012

Selagi bernama manusia

Sebenarnya ingat nak betul-betul hibernate sehingga selesai exam. Tapi ada peristiwa yang berlaku di tempat kerja aku petang tadi. Maklum ajalah kerja deal dengan customer. Kebetulan pula hari ini, aku tak bersembunyi di tempat main kanak-kanak.

Ada parents yang kita sudah beritahu peraturan dari segi check in dan check out kanak-kanak. Kalau anda rasakan susah untuk mengambil di sebelah sana, might as well, jangan tinggalkan. Satu lagi, the verification of identification is to safeguard the safety of your kids. Please understand that only the person who sign can pick up kids and the rule is there for a reason. You have to respect if you want to leave  your kids under our care.

Kedua, sedang aku dan member merasakan keseronokkan untuk pulang kerana store akan ditutup, tiba-tiba kami mendengar suara perempuan tinggi menjerit-jerit. Akupun busy-body. Member aku sudah panggil guard. Aku tengok guard 2/3 orang cuba menahan sisuami(I perceived) dari menumbuk another guy. Sementara si isteri(A) menjerit-jerit memarahi isteri(B) that guy tersebut. Tak tahu apa puncanya tetapi my friend said it started from restroom. Actually, B keluar dari restroom dan memarahi A dengan suara kuat, bising-bising. A suruh rendahkan suara dan akhirnya berlakulah drama. Tetapi itulah tipis kesabaran manusia dan tajamnya perkataan sehingga boleh menaikkan kemarahan. Pengajaran aku dapat dalam apa-apa hal, perlulah sabar dan ada perasaan malu walaupun kita di pihak yang benar. Cool down dan selepas itu, baru deal with it. And bagi yang mulut laser tu, fikir dulu sebelum nak menegur atau memarahi ornag. If you have pointed out sekali his or her mistake, cukuplah dan tak payahlah menarik attention orangramai kerana teguran anda hanya untuk dia. Just between you and her. Dan kalau dia disagree, just walk away. You sudah buat your point, Cukuplah. Bukan dalam kelaspun.

Akhirnya dekat nak tutup, ada perempuan ni beritahu kehilangan adik perempuannya yang berumur 12 tahun. Aku tak tahu berjumpa atau tidak akhirnya. Anyway, announcement sudah dibuat. Masa aku datang semula, kami minta dia check samada adiknya pergi menunggu di parkir kereta. I hope she is there. Ini yang aku tak suka, kenapalah dilepaskan dia berjalan sorang-sorang. It is a big place, anything can happen. Last time, ada parents terpisah dengan ana yang baru berumur 4 tahun. Sungguh tidak faham how can that happen. Seronok membelipun, mata mesti check posisi anak.

Saturday, August 18, 2012

Salam Aidil Fitri.

Oh no, I am a bad daughter. Since last night, my father has been calling me, asking whether I started my journey or not. Last night, I planned to pack all my things and do a little bit of ironing. Change of plan when Mr V asked me to meet him nearby his office. Me, like? What the heck, I need rest before driving long distant.

And when I told him just to talk on the phone as he was so busy, he dare to ask me whether I understand Malay or not. Giler betul dia kebelakangan ni. Does his work really give him that much pressure or is it me? PG always said that I ni gila and pyscho whenever she heard my stories on our relationship. She knows all about my harsh message and of course, how panic I am when Mr V choose to be silent.

But it was tiring to go all the way from Damansara Damai and Kelana Jaya. On normal day, it is nothing. But when we are rushing with so many things, it would be an ordeal, right? So, off I went to see him. Bila nampak dia, I could not help smiling but when I sat with him, the sulky act began. So, I did not speak much and look at his way. Most of the time, I would look at other people etc. Then, the sadness started to creep in. When we parted, it made me more sad as he did not send me to my car as usual. he doesn't love me anymore. Macam tulah aku ni.

When I reached home, no longer in the mood to pack and clean. So, here I am, still in my house in Damai. PG has come to say goodbye. She would be leaving for her kampung now.

Anyway, selamat hari raya to all. Have a safe journey back and forth.

Friday, August 17, 2012

Kalau dah nak rugi.

Memandangkan esok nak balik dan tangki minyakpun sudah nak kering, aku singgah di Shell untuk mengisi minyak kereta. Lagipun aku tak pasti samada nak bertolak tengah malam, slepas bersahur atau selepas subuh. tapi yang penting kena pastikan minyak mencukupi, air radiator okay dan tayar cukup angin. Yang lain tu patutnya okaylah sebab aku baru aja buat servis. Patutnya lah kan.

Mungkin sudah penat berada di pusat slimming, aku jadi keliru sebentar. Melihat kepala pam warna hijau, aku terus mengisi minyak. Bila sudah habis, terkejut melihat jumlahnya RM85 plus. Tak penah, selalunya, kalau minyak di paras itu, paling kuatpun, mencecah RM60. Barulah aku tersedar aku sudah tersilap menggunakan Shell V-Power. Rugilah pula, penat punya pasal. Tapi better dari tersilap isi minyak dieselkan. Banyak pula masalahnya nanti.

Wednesday, August 15, 2012

Mood Raya

Mood raya sudah datang. Lagu Raya sudah berkumandang. Dalam seronok nak beraya tu, sudah menunaikan zakat fitrahke? Sekarang ni senang, kat mana-mana ada amilnya. kat shopping complexke, tak payah nak tunggu ke masjid atau surau.Masa aku kerja kat Kuala Terengganu dulu, aku tengok ada yang sediakan meja kutipan zakat fitrah di perhentian bas. MasyaAllah, semoga digandakan pahalanya kerana menyenangkan orangramai menunaikan kewajipan sebagai seorang Muslim.

Tetapi sedihpun ada kerana bulan Ramadhan sudah menuju pengakhirannya. Masa aku student dulu, aku pelik melihat kawan aku menangis teresak-esak bila sampai pengakhir Ramadhan. Ingatkan dia sedih tak dapat beraya dengan keluarga di Malaysia tetapi katanya, sedih kerana tak tau entah dapat atau tidak menunaikan solat Terawikh lagi pada tahun hadapan. Banyak lagi yang dibilang kelebihan bulan Ramadhan. Terkedu aku yang kaki pop (bukan rock...hehehe). Dan aku akur ada pentingnya kita memilih kawan yang akan mengingatkan kita untuk beramal kepada akhirat juga.

Dan di tempat aku bekerja part time telah mengadakan majlis berbuka puasa dan juga menyambut ulangtahun syarikat yang ke sembilan. Teruja mendengar syarikat telah melebihi target jualan tahun ini. Dan yang bestnya kami semua diberi duit raya. Alhamdulillah, walaupun tak sampai sebulan bekerja di sini, sudah merasa nikmatnya. Dan yang bestnya, anak saudara aku belanja selendang 2 helai. Terima kasih Farah Di.  

Dan aku masih lagi berfikir samada hendak memandu sendiri atau tidak ke Kuala Terengganu ni. Tetapi yang pastinya, malam raya mesti ada di sana kerana tugas aku mengambil sate yang ditempah.

Friday, August 10, 2012

Cherish Our Treasure.

I really love my part time job working with kids. Actually, I am supposed to be attached at every different section but if you asked me, I won't be interested. Because the real reason I choose to work there is so I can mingle with kids.

They have such innocence mind, at times it is cute but there is time when they are really getting on your nerves. But our actual duty is just to monitor their activity within an hour and make sure they would never hurt or injure themselves. But with these hyperactive kids, we can never guarantee but has to be alert and pray nothing serious would happen.

There are kids who love coloring. Last evening, I met this cute kid; actually I met many of them. But this little girl did not want to do herself, instead she asked me to color for her. Since there were not too many kids last evening, I can entertain her. Normally, we let them do their own coloring as we are not kinder garden neither nursery. Nowadays, some parents want to ensure their kids master English very well. It would start with the nursery or kinder garden where they are taught to learn basic things such as body parts, color and activities in English. Or maybe at home too. One thing though, oh well, I know my grammar is not perfect too but I always cringe whenever the adults using wrong grammar speaking with the kids. The kids may end up using improper English in a formal situation. 

So, this adorable girl asked me to color for her. I asked her to choose the color. She told me to use green and red coloring pens. Then I said in Malay, can I use hijau and merah? She said no. I show her the green coloring pen. I said this is hijau. And she shook her head. It is so funny. She knows green but not hijau and goes on for others. My nephews and nieces like that. But if I was around, I would always tell them it is green in English and hijau in Malay. And so on.

I believe whatever it is, whether how proficient we want the kids to learn English, we should never forget about our mother tongue. It would be a sham if Malay could not speak Malay well, and the same goes to Chinese. Their kids should be able to speak Chinese and read the character. Hence for other races too. It is important for all Malaysian to be able to speak our national language as a we should be proud of our own language. If we are proud of our country, then never think of our language as hindering factor to our success.

Food for thoughts, those in entertainment industry always say that Malaysians focus more on foreign movies etc but are where are their part in promoting our traditional clothes. During the award, we can see all these artists clad in western dress and some of them are really proud to show off their bare back or cleavage. If you are that westernised, then you should be ready to compete with foreign artist. Do not beg us to support you but you never do for our culture. Some people make such fuss about dressing up for work and interview. For them, baju kurung portray a backward person but look at our Bank Negara Governor. She is wearing baju kurung but still doing very well in her job. It is the thinking. I love wearing baju kurung to work because I want to uphold our traditional costume. I am shouting to people, traditional costume is not meant just for culture show but for formal ocassions too.

Tuesday, August 7, 2012

Orang lainpun berpuasa juga

Bulan puasa ni banyak menguji kesabaran. Hari ni kan geram betul pada pemandu yang kurang ajar. Memang aku cukup pantang kalau orang memotong dari kiri. Bukan lorong kiri tetapi memotong dari sisi kiri yang sudah dikira bahu jalan.

Tak tahan sikit beratur, mulalah nak menyelit. Kalau mereka dari susur kiri, aku fahamlah tetapi ini sengaja. Mereka ingat kita tak perasan ke. Walaupun kereta tersangkut dalam jam, mata ni kan masih lagi dapat melihat kelibat kereta yang dengan sengaja menyelit ruang kiri di sebelah. Perasan hebatlah tu.

Mereka ingat mereka sahajake yang nak balik berbuka. Geram betul. Tak berhemah langsung.

Saturday, August 4, 2012

Working around kids

Akhirnya aku dapat kerja sambilan yang aku idamkan. Bestnya, tempat ini memang terkenal dan aku ditugaskan disection menjaga budak. My dream comes true, menjaga budak-budak sambil earn money. Ah...hilang penat bila menjaga budak-budak tetapi mereka ini memang cute. Kids between 3 to 10 years old. Aku harap tak ditukarkan ke section lain.

Kat sini, part timepun, mereka suruh attend induction. And I am glad I attend it. It stimulates my desire to work with them permanently. I rasa kalau paycutpun tak apa sebab the environment. Normally kalau aku attend induction kat new places, I am like screaming, what the hell they try to show off. Tetapi di sini, it is like sharing dan aku tak rasa lemas. So, I think I kena continue kerja untuk dapat internal placing.

Dan kelmarin, I got another offer to work full time with kods. This place is the new craze in town. Aku jadi confused, how to arrange my working schedule as semuanya operation, so the time is not fixed. Ada shift, aku bengong but I want to hold on to my part time job. Lagipun, aku rasa sementelah belajar ini, might as well kerja something yang different from what I am studying. It is like taking a break but still bringing back bread to eat. Entahlah.

And I am looking forward to see kids tomorrow. Yang bestnya, most of them panggil aku kakak walaupun hakikatnya aku layak menjadi nenek. Hahahaha. All of them are so adorable walaupun degil sedikit. Budak-budak, apalah yang mereka tahu.

Thursday, August 2, 2012

Tuna Pasta


Kalau lapar, aku masak simple aja. Sekarang ni, beras sudah habis. Rasanya aku tak akan beli kot sebab nak jaga badan. Tapi pasta bersusun dalam almari, macam-macam bentuk dan begitu juga mee. Ada bihun, pan mee, mee tanpa goreng, mee siput dan juga mee lidi. Cuma menunggu tuan rumah rajin ke dapur sahaja. Cuma masalahnya nak cari bahan-bahan mentah. Kadang tu, malas juga nak beli bahan mentah terlebih dahulu sebab mood masak tak menentu.

Bahan-bahan

2 cawan pasta (aku campurkan macam-macam jenis pasta-terpulang)
1/2 tin cendawan - dihiris
bellpepper hijau, kuning dan merah-dihiris (1/2 biji setiap satu)
1/2 biji bawang besar - dimayang
1/2 batang carrot - disagat
1 tin cili tuna (185 gram)
sedikit parmesan cheese
sedikit serbuk lada hitam
daun ketumbar - dihiris
butter/margerin
Garam secukup rasa.

Cara-cara


Pasta direbus sehingga empuk. Toskan
Panaskan butter.
Masukkan bawang dan goreng sehingga naik bau.
Masukkan cendawan, bellpepper dan carrot.
Biar seketika (dalam 2 minit) dan masukkan pasta.
Masukkan cili tuna dan gaulkan diatas api yang perlahan.
Taburkan sedikit garam.
Akhir sekali, masukkan parmesan cheese, lada hitam, dan juga daun ketumbar.

Nota : normally, aku tak taburkan daun ketumbar. I prefer to put 1 stalk of daun ketumbar untuk dapatkan bau dan kemudian, buangkan.

Simple dan senangkan.



Trust In Relationship

Hari ni terasa sedih sangat. Really looking forward to break fast with Mr V but suddenly something coming up on his side. Sudahlah macam tu, marah-marah pula pasal tak pick up his call dan lambat angkat call. Terus tak ada selera nak makan time berbuka ni.

Kadang-kadang tak faham kenapa workload has become too much, it has changed to become a burden. So much that it becomes a nuisance to your personal life. I am tired that everything is about work. At times, I distrust his reasons, started to query his intentions and keep telling myself, no need to have someone like this in your life. But when he call late at night (sometimes, he was still at work), it makes me feel guilty. Especially when he sounds so tired. But then an evil instinct tells me maybe he is acting. Actually trust that I have towards him dissipates little by little. And that is the reason I want to break off coz I don't want the relationship that we have marred by bitter argument due to distrust. My rationale if we become friend, then I won't demand so much from him. 

I guess when a guy used to pamper you so much, calling you two/three times a day and always find time for you and so on, we would kinda miss it when they stop doing it. In my case, suspicions always creep in whenever he stop doing things that he used to. At times, i feel so insecure. And I miss his attention especially when I feel down, sick etc. That's why I think it is better for us to become best friend only. But my "best friend" term is different, I still want his attention. Ah...I am so sad today.


Wednesday, August 1, 2012

Murtabak Segera.

Agak lama tak blogwalking. Ada masa lapang, asyik mereview rancangan variety Korea "We Got Married" pasangan Goguma atau Yong Hwa (CNBlue) dan Seo Hyun (SNSD). Couple lainpun aku tengok tetapi couple ni memang menyeronokkan dari first date sehingga menjadi virtual married couple. Skinship dia orang pun natural. Oops, jangan station tv kitapun teringin nak buat macam ni sebab adegan pegang-pegang lelaki dan perempuan bukan muhrim ni tak bolehlah kalau muslim. Of course in reality, memang berlaku, hatta akupun ada terbabas(it is not an excuse though) but if we put in on air, it is like we are giving signals to teenagers/youngsters that skinship is okay.

Sebelum aku merapu jauh, hari ni, aku menziarahilah blog Cik Epal. Aku baca pasal murtabak maggi. Teringinlah nak cuba tetapi aku tak ada maggi. Mozarella cheesepun tak ada, parmesan cheese tu adalah. Nak juga buat. Dahulu, aku pernah cuba bila melihat bibik akak aku membuat murtabak maggi tetapi hampeh tak menjadi. Sengal betulkan, resepi yang senang begitupun tidak menjadi.

So, aku cuba juga. Selera orang berpuasa. Tak ingatlah tu kat orang lain yang tak ada makanan langsung untuk dijamah. Anyway, dah buat murtabak, itu sahajalah juadah aku berbuka plus dengan kuih nekbat dan air kosong. Air kosong sebab malas nak buat air.



Bawah ni resepi murtabak aku. 


bahagian bawah murtabak. 

Bahan-bahan

2 keping mee tanpa goreng (non-fried noodle)-aku guna Jusco brand
1 biji bawang besar - dipotong dadu.
1 sudu besar minyak masak
4 sudu besar serbuk kari
100 gm ayam dipotong halus-halus.
4 biji telur
4/5 biji cili padi dihiris. (optional)
1 sudu besar garam
1 sudu kecil garlic granules
1 sudu besar butter/margerin
daun salad
3 biji tomato cherry
parmesan cheese (or gunakan mozarella cheese macam cik Epal buat)

Cara-cara

  • Mee direndam sehingga kembang. Toskan.
  • Panaskan minyak.
  • Bila sudah pijar, masukkan bawang besar dan goreng sehingga naik bau.
  • Masukkan serbuk kari. Biarkan seketika.
  • Masukkan ayam yang dipotong kecil-kecil. 
  • Bila sudah masak,tutup api dan masukkan mee yang ditoskan.
  • Gaulkan sehingga rata.
  • Sapukan butter pada kuali.
  • Susunkan daun salad dalam kuali. 
  • Susunkan tomato di atas daun salad.
  • Panaskan selama 1 minit.
  • Letakkan mee di atas salad ini. Susun cantik-cantik.
  • Telur dipukul dengan garlic granules, cili padi dan garam.
  • Tuangkan ke atas mee.
  • Kecilkan api dan tutup kuali.
  • Dalam 5 minit, buka penutup kuali.
  • Tekankan sedikit mee dan tabur parmesan cheese di atas mee tadi.
  • Selepas 5 minit, boleh balikkan mee ni.
  • Goreng lagi sehingga garing.

Murtabak ini tak seglamor macam Cik Epal. Memang besar murtabak ini sebab aku tamak. Sepatutnya aku rendam sekeping sahaja. Sebab itulah, besar bagak...hahahahaha. Masih ada separuh lagi dalam fridge. Rasanya esok, itulah juadah berbuka aku. Kalaulah aku tidak ke rumah pak cik akulah.

PG yang excited mendengar aku membuat murtabak terkedu bila merasanya. Katanya macam lempeng...yalah dia mesti ingatkan macam murtabak yang dijual di kedai. Untuk kali ke dua, PG tidak terkata apa bila memakan. Sebabnya bukan seleranya. Anyway, cubalah, you might like it. Taste you all tak semestinya sama macam PG.

Bila ingat-ingatkan, PG telah menjadi seorang lagi mangsa aku sebagai food tester new recipe.

Oh!!! I Hate Flu

Akhirnya apa yang aku dreaded the most happened. For over 1 week, aku kena flu, berjangkit dari PG.  Mind you, I lost my voice last Friday. Aku tengok PG teruk kena selsema everytime dia datang rumah aku. And I was really scared. Aku kept praying janganlah berjangkit tapi kuasa Allah S.W.T, tak siapa boleh menentangnya. lagipun jangkitan tu cuma penyebabnya tetapi sememangnya sudah tertulis it is my turn now nak kena selsema tu.

Biasanya kalau my colleague kena flu and it seemed worst, aku selalu berharap dorang dapat or ambil mc dan balik sajalah supaya tak spread the germ pada aku. Tak payahlah rajin nak bekerja. If they were my staff, aku prefer them to go home rather than sebarkan pada aku. Especially time deadline datang berbakul-bakul lemonnya. I could not afford to be on mc or leave. 

How it started? Out of blue, I found myself shivering with cold though no fan or aircond switched on and not even wind blowing from outside. Just it felt so cold. Though I have thick quilt covering me from head to toe, still terlalu sejuk. Kepala feel one kind, berat dan susah nak buka mata. Body aching. Then, fever comes and goes.  Flu is so terrible, I feel it is so unfair doktor susah nak bagi mc pada yang selsema. Selagi tak ada temperature, kerjalah kamu padahal sakit seluruh badan. Setelah in that condition for 3 days, finally the flu paid me a visit.

PG terkena lagi.

Aku sudah masuk ke bilik. Sementara melayan mata ni, aku nak menulis sikitlah pasal PG yang bengang dengan aku. Hehehe, PGlah yang memeriahkan hidup aku, apa tah lagi Mr V kian jauh. Memanglah aku consider sudah putus dengan dia but we still keep in touch. Sebenarnya, aku yang terhegeh keep in touch dengan dia but he doesn't care much. Anyway, I am happy not to pick up his call this evening (unintentionally coz I am busy with something. I saw 3 missed calls from him. Yes, rasa  cam menang aja. Luckily, Mr V never know the existence of this blog.) Knowing him he would be upset about it and won't call me anymore until I call him back.. Since tomorrow I would be very busy the whole day, I would call him on Thursday. Tapi yang paling best aku break up dengan Mr V tanpa dia tahu sehingga sekarang. On my side, we are friends only.

Back to PG, she is still out there, menyelesaikan tugasan dia. Bila nak balik nanti, dia kejutkan aku untuk lock the door. Kalau tak, dia akan tergelimpang di ruang tamu macam semalam. PG makan maggi aja untuk sahur sebab murtabak tu bukan citarasa dia.

Nak citer, sebenarnya PG bengang dengan aku sebab mempermainkan dia tadi. Sekarang ni, we all follow citer Bride of the Sun di channel 393, Astro. Ada satu character tu yang bernama James. Asalnya, dia ni boyfriend si heroin. Tetapi siheroin bangang tu alih-alih nak kahwin dengan lelaki tua reta yang kaya-raya sebab masalah family. Masa tengok tu, James berada di Amerika. Tiba-tiba PG tanya samada James sudah balik ke Korea. Aku rasa dia termiss part yang James sudah sampai di airport Korea. 

Aku tak beritau jawapan. Aku capai aja remote kipas dan berpura-pura talipon James, tanyakan dia di mana. PG memang bengang giler but she got the answer. James is in Korea now. Hahaha. That was fun. Dia kata akak memang jahat tapi ini blog akukan, aku nak cakap dia lagi sengal. Kalau attack orang, tak check facts tapi serang membabi-buta. Sebab itulah, dapat gelaran samseng...hahahaha.

PG, this is my blog. I can say anything.

Tuesday, July 31, 2012

D-day for exam registration

Lega, kalau tak mesti aku miss sitting untuk exam ni. Last date to register today. Memang mengharukan betul. Since end of last year, memang banyak perkara yang mengharukan menimpa aku and badly, yeah badly I want to confide with my parents but simply I can't. Banyak lagi matters yang important than me, lagipun they are too old to be burdened with my bad decision. Cuma satu yang best, I passed one exam and sob, sob..I fail one subject.

Dan aku become more sensitive yet it is still hard to cry. I would only cry for things not related to me such as watching sad movies or cry with happiness whenever I saw someone achieved their goal. And the planned trip to Johor Bahru also really frustrated me. I hope it can cheer me up but at the end, it eating me inside. Had been planning our trip back in US during our student years where we are quite organised (of course we did changed the plan, it became plan 1, plan 2 etc but it still enjoyable), this one really sucks. 

Simple thing, it is the transportation arrangement to JB. And I become the odd person in the trip. At the end I have to trouble my brother to send me back to KL. Kacau plan dia and I felt sorry bila tengok dia letih. Dan there it goes makan asam pedas di Melaka which was initially on the plan. I tak pernah makan di situ. When was the last trip to Malacca...oh it is about 21 years ago, attending wedding of my best friend. In my mind, it happened again. I was played again. Last time, it was the same thing. I was the first one to be invited to Kota Bharu. Then in the excitement, they kept adding up people and at the end I have to pull myself out as I know there was no room for me in the car. I told them my leave was not approved but the actual fact, I was the one who is canceling my leave. Once bitten, twice shy but in my case, I never learn. Next time, I have to make sure there is seat for me and place to stay. And they really serious in extending the invitation to me.

Dah mengarut ni. Actually what I wanted to say is I managed to send my exam registration form by today. And I decided to drop one subject. Lemme concentrate on tax matter first. Aeiyyah...I really haven't started going yet. PG said, "I haven't seen you study yet. Are you really sure want to sit for the exam?" Of course. I am waiting for my mood comes to study. After I clear the house. And on long break. Hehehehe. So many things, so little time, with thin pocket. Or shall I said it, broke? Ah..this raya would just be a gloomy raya. LET ME PASS THE EXAM.

Wish me luck.

Monday, July 30, 2012

Prof. Muhaya - Pejam Celik Jiwa Seorang Pekerja

Sedang-sedang mencari informasi di internet dan termasuk dalam lamanbuku, ternampak motivasi dari Prof Dr Muhaya yang disharekan oleh member.

Memandangkan banyak yang boleh dipelajari, I share link di sini.


Sunday, July 22, 2012

Aku dan Cermin Mata

Sepanjang aku memakai cermin mata, pertama kali aku terpaksa berulang-alik ke kedai untuk melaporkan masalah dengan kanta cermin mata. Darah akupun asyik naik, mood kadang-kadang merudum tetapi nasib baik masih belum diserang darah tinggi. 

First time aku pakai my new glasses, penglihatan jauh elok tetapi bila nak mengadap komputer/laptop/handphone, penglihatan masih tidak jelas. Tidak selesa. Dan pada certain angle, bahan bacaan kabur. Oleh itu aku perlu membuka cermin mata bila mmembaca jarak dekat.

Bila aku komplen, mereka akan berkata itu-ini. Geram rasanya dan aku beritahu, aku pun dah expert at wearing glasses dan sudah lama memakai multi-focal glasses. Oops, nampakkan aku sudah tua, terpaksa memakai multi-focal glasses. Dua-tiga buah kedai yang aku pergi asyik berkata kanta cermin mata aku dulu melengkung, sebab itu tak elok. So, this time, kanta cermin mata aku betul-betul flat. Aku percaya it would give perfect vision as it is not based on one opinion only.

Luckily at the time, PG got her laptop with her. I demostrated to them. It is important especially on numerical vision. In my line of work, I am dealing with spreadsheet and numbers. Salah baca satu number would be a total disaster. Dulu selalu salah nampak baca number, payroll tu tak perfect aja. Akhirnya setelah bertukar aduan dan explanation, mereka berjanji untuk memeriksa semula kanta itu. Apparently, kanta itu rosak. See, kalau aku tak komplen, forever aku ingatkan mata aku yang rosak.

Finally yang baru siap. Setelah dapat semula, aku masih tidak selesa dengan penglihatan. Mereka suruh aku cuba dahulu. Sempat aku round di Carrefour dahulu tetapi aku singgah semula di kedai itu. Suruh baikikan sikit kedudukan bingkai. Told him, I nak kedudukan bingkai ini seumpama pengantin yang mana pengantin lelakinya tidak tinggi, so kedudukannya berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah. Yalah, pemegang kanan dan kiri tidak sama posisinya. It was really my first time bila dapat new glasses, the presentation is weird. I mean kedudukan bingkai tidak diubah dengan sempurna. Alasan mereka sebab titanium frame, susah untuk dibaiki. Macam nak terbeliak mata aku tetapi nasib baik aku masih boleh tersenyum.

Balik ke rumah, masih sama. Laptop and handphone screen still tak nampak jelas. Aku cuba pakai spec PG. Walaupun dia tidak memakai multi focal, I just wanted to have the feel. And surprise, I can read short distance writing (walaupun kurang jelas). And she found out memang ada macam bayang pada kanta glasses aku. That's what I saw everytime I put on the glasses. So, 2/3 hari kemudiannya, kami membuat kunjungan hormat lagi. Nak share my discovery so senang nak diperbaiki. Mereka memberi macam-macam penerangan dan aku sudah naik hot. Akhirnya mereka concur dengan aku dan cuba adjust  the lense position. Kanta itu dilengkung sedikit instead of flat. It is getting better. I told them setiap orang mungkin lain cara pembacaan. I tak boleh kalau kanta itu flat. But still tak elok lagi. The boss finally said he knew the reason and asked me to come back on Friday.

Jumaat baru ni, aku singgah di kedai cermin mata setelah menghabiskan masa di wayang. My sister said, "What? Petang megang (ini dialek Trg, merujuk petang Ramadhan pertama or sehari sebelum Ramadhan) you spent in cinema?" Oh well, aku dapat cuti khas, lagipun dapat tiket percuma sempena birthday month. Might as well, aku tengok Amazing Spiderman. If only Jong Hyun from CNblue jadi hero, it would be more meaningfulkan. Hero tak hensem sangatlah.

Back to my glasses. Rupanya dia order silicon untuk hold my glasses in place. Rupanya hidung ni tak cukup mancung untuk hold the frame. If not, I have to buy it but he gave it free. Bosan agaknya menerima komplen aku. But in the first place, he did promise to give the silicone. Masih tak terang lagi and he adjusted the lenses again. Barulah okay, tak adalah aku kena buka cermin mata everytime nak tengok tv or laptop. Honestly, aku betul-betul ingatkan something wrong with my eyes. Ingat dah nak kena check di Selayang Hospital. Betul-betul mood aku depressed. Trauma tau kalau aku start losing my eyesight. Wait, can I sue them for trauma? Hahaha. Just kidding.

Walaupun aku grateful mereka mendengar my complaints and finally act on it, I still have these complaints against them. As a consumer, they should listen to my grouses, not try to rationalize it and made me eat their words. They  counter defence but pointing out on type of lense I choose, the frame, multi focal effect, my astigmatism and funniest is when he said, "oh, you got make-up on the lenses". Bluntly I told him that I am referring to the time which I spent most wearing the glasses at home without any make-up. Of course, whenever I went out, I put thick foundation and sunblock plus powder to prevent UV from getting into my face. So, mestilah melekap di kanta. Mind you, walaupun makeup aku tebal, people tak notice because aku memang cari yang betul-betul sama dengan skin tone. Cuma budak tu aja notice sebab dia check kanta cermin mata aku. Itu yang buat aku bengkek.

Well, at the end, one of the staff told us that their store is cheaper than other store. And PG really gave it to them by saying even tough the other optical store is more expensive but they are more professional and expert on the matter. So it is worth it. Aku pula end up with this store because they have the frame that I like, explanation was good at the time and service masa tu kiranya tip-top. Rupanya, betullah, even though you are a good talker, it is not necessary made you an expert. Some people can talk well but they are lacking in the experience. That's why if you are a college graduate or professional member, you are still lacking if you have not had sufficient experience. So, never look down on people without degree but having rich experience. You may learn something from them.

Anyway, I am glad it is over, no more complaint trip to optical store. Yes!!!!! Bukan senang nak kerja aja tetapi senang nak main game.


Saturday, July 21, 2012

Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak

Alhamdulillah. Hari ini selesai umat Islam di Malaysia menyambut hari pertama berbuka puasa di bulan Ramadhan. My sisterpun balik kampung. PG balik kampung. Nampak gayanya aku sorang-sorang makan. Tak kisahlah. Nak pergi rumah my uncle di TTDI or AU3 pun malas. Saudara tak ramai di sini except my sister, my brother, two uncles and cousins. Ah ah, lupa, I have ramai cousin di sini juga. Saudara jauh jauh seperti nenek saudara, dua pupu, tiga pupu atau kupu-kupu tu ramailah. Tapi kami tak rapat sangat sebab family aku ni cuma kunjung mengunjung setakat adek-beradek my parents aja. Yang lain-lain tu kalau ada kenduri kahwin, doa selamat or kematian or terlajak sampai.

Anak saudara sorang tercampak di Teluk Intan. Baru aja mulakan tugas as doktor di sana. Macamanalah agaknya dia berbuka puasa tetapi dia dah biasa tinggal di asrama. Should be okay. Dan Farah pula, of courselah balik ikut Mama dia ke Kuala Terengganu. The rest anak saudara berada di Kuala Terengganu. Dengar khabarnya, mereka balik ke Jerantut(kampung mak mereka) untuk sambut Ramadhan. 

Sebenarnya akupun dah biasa dulu berbuka puasa sorang-sorang. Lagi relaks kalau sorang-sorang as it is more simple. Just grab 1 or 2 slices of kuih, then solat maghrib. Kemudian, off ke surau. Balik tu, baru cari makan. But if family around, memang makan besar. Aku pula kuat minum air. Bukan posa ni, my favorite drinks are air tebu dan air kelapa. Coke tolak ke tepilah. Unless those two drinks tak ada. But most of the time, plain water. Kalau nak minum air panas, tunggu bila ke rumah my sister di Sg Buluh or balik kampung. Of course, favorite air panas is air kopi. Tehpun, okaylah. Cuma nak harapkan aku buat? Entahlah. 

Sempena Ramadhan ni, aku nak ucapkan selamat berpuasa dan semoga dapat menunaikan banyak ibadah especially Solat Terawikh dan Witir. Sudah lama aku tidak ke surau untuk berterawikh disebabkan masalah lutut. Kalau tunaikan di rumah, selalu tertinggal dan tak merasa sangat kemeriahan berada di dalam jemaah. Ingat jangan membazir, nanti objektif berpuasa tidak kesampaian.


Sunday, July 1, 2012

Reflection

Alhamdulillah. I am blessed with good people around me. I am satisfied though having only a few people who care enough to share my ups and downs. I am grateful to them for always running to me with help, relieves some of the burden and lending their shoulders for me to lean on. I am not good in expressing my feelings but I hope they know how grateful I am to have them as family and friends. This status is my appreciation to all of you who have been keeping me company no matter what my situation is. You know who you are. A big thanks. May your life be blessed by Allah S.W.T.

Everytime I got what I want, I feel so ashamed as I know that I have not really done my deed as a good Muslim. Most of the time I am swept away by the sweet temptation. At times, I succumbed to these bad desire. When I ponder about it, most of things I wish, I got it eventually. Always desire to join slimming course and I got it. Of course, sometimes bad things happened but I am glad because in such a way, it helps to bring you back to your senses. And it makes you stronger.

So, counting my blessing, I have to work harder to be good Muslim. Be good to my parents. And eventually to society. Give back what you have to them, not necessary in term of monetary.

S.O.S Dari Kampung

Aku tidur pukul bila azan Subuh sudah selesai berkumandang pagi tadi. Entah apa-apa yang aku buat tadi. Lelapkan mata seketika. Bangun, tidur, bangun, tidur melayani mata yang berat ini. Kakak dan anak saudara sudah bersiap nak balik. Ingatkan nak masak nasi minyak tetapi anak saudara nak balik awal hari ini. Tak masaklah nampak gayanya. Bukan apa, aku sudah makan nasi banyak Jumaat dan Sabtu baru ni. Itu sebab aku malas nak memasak nasi.

Tetapi yang aku nak ceritakan tentang panggilan kecemasan dari ayah aku. Entah apa yang dibuatnya, dia tersilap tekan button pada remote tv atau astro, akupun tak boleh nak agak. Sebab katanya aku yang tolong belikan tv baru, semestinya aku tahu segalanya. Masalahnya aku tidak memiliki tv seperti dia. So akupun tak faham sangat function VOD help. Tak boleh nak figure out. Kalau jawab tak tau, mesti sentap punya. So, bila aku tanya ada function apa atas remote atau button apa yang dia tekan, diapun tak tau. Camner nak tolong.

Dulu bila ada problem astro aja, dia mesti call. Kadang-kadang pagi butake, malamke? Entahlah, seolah-olah aku yang bertanggungjawab di atas kerumitan menonton tv. Sebabnya aku suka rekomenkan tv yang canggih dan juga upgrade astro to astro beyond. Itupun, nasib baik aku tak suruh dia beli tv 3D. LOL. Nak kata tak tahu, mesti dia sakit hati tetapi camner ya. Kesian pula, sudahlah kepala aku semacam aja dek masa tidur yang singkat. Rasanya memang masalah tv, bukan Astro. Macam inilah bila sudah menginjak usia senjakan. Esok-esok, akupun macam tu. Agaknya masa aku tu, pecah tv tu kalau terjadi macam tu. Hahaha. Nantilah, aku suruh dia call anak sedara aku.

Kesian pula, mesti nak tengok program tv 9. Selalunya ada kuliah. Nanti aku call semula. Time macam nilah, rasa nak temankan dia orang tinggal di kampung.

Friday, June 22, 2012

Looking 4 Myself


Yes. I got it. A nice birthday present. Sudah dengar tadi tapi tertinggal lak dalam kereta. But car stereo sound better than laptop or tv. Seronoknya.  Seronok, seronok juga. Sudah maghrib, time for prayer. nantilah, akupun looking for myself dengan dendangan Usher. Tua retapun masih lagi nak mencari hala tuju diri, kan. Kesian betul diri ini.

Thursday, June 21, 2012

Glow and Glamor

Masuk ini, sudah 3 kali aku menjenguk Glow and Glamor untuk slimming program. 2 kali sebelum itu untuk menemani member yang menjalani program slimming di situ. Mungkin rezeki aku, member ini offer the remaining balance sebanyak 9 sessi kepada aku. FOC.

Aku terharu dan tak tahu apa yang aku buat sehingga dia menghadiahkan program ini pada aku. Mind you, it is not cheap, each session costs around RM500. She just gave it without asking anything in return. Tak adapun cakap suruh aku ingat budi dia. But I would remember every good deed people gdo for me. May her life  be blessed with so many good things and halal rezeki.

What can I do? All she asked is for me to lose some weight. Tapi akulah ni, bila ada orang aja, mulalah selera besar. Monday tu, teringin nak makan buffet lunch di Shogun tetapi dah lepas time. So, end up makan di Seoul Garden.

Last Tuesday, my 2ndslimming session. Bila tanya apa yang aku makan hari ni, dengan selamba aku beritahu makan nasi lemak and for rest of day, nothing else. Ingatkan terlepas, rupanya...a big NO NO NO. Nak buat macamana, lama tak makan nasi lemak. Teringin sangat. Dan dia tanya yesterday's meal. Aku jawab a little bit of barbeque things. Itupun tidak boleh, sedikit saja. If only she knew camner PG dan aku melantak sehingga kami mengah, mesti dia terkejut sakan. Betulke aku ni nak kurus?

Teringin


Asyik tengok We Got Married, "Goguma Couple", terasa pula nak makan ubi keledek. Sorang aja, so banyak inilah aja aku masak. Kalau makan banyak, kembung pula perut. Makan banyak inipun, menyusahkan. Sudahlah kembung, susah pula nak ke bilik air. Faham ajalah. Anyway, aku memang suka texture ubi keledek ini. Rebus ke, goreng ke...sedap aja tapi sedap lagi makan keledek rebus. Kalau rajin, cicah dengan kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam dan gula, lagi best.

Motivasi Bersama Ustaz Ebit Lew - Menunaikan Hak Orang Lain


Sekaya to sweeten your day

Sudah lama aku nak post resepi one of my favorite Terengganu dessert. Baru boleh update. Mana tau esok-esok teringin nak makan, boleh aja buka di sini. If aku lupa resepi ni, boleh aja tengok sukatannya di sini. 

Sekaya memang sedap dimakan. Lebih-lebih lagi kalau disimpan dalam peti ais. Bila dimakan, tak boleh nak beritahu sensasinya. Kalau puding caramel menggunakan susu dan gula hangus sebagai main ingredients disamping telur, sekaya pula menggunakan santan dan nisang (boleh substitutekan dengan gula melaka). Tak ada gula melaka, then you can use brown sugar tetapi brown sugar ni, kena mixlah dengan sugar. Baru manis sikit. Agak-agaklah ya. Telur masih lagi diperlukan. Sama seperti puding caramel, kita cuma perlu mengukus sahaja.

Kuih Sekaya
Ini gambar lama. Masih lagi di dalam loyang.
 Bahan-bahan
8 biji telur
2 cawan santan pekat
1 keping nisang
secubit garam

Cara-cara
Nisan diracik halus (disagat)
Campurkan dengan santan. Kacau sehingga nisang larut.
Masukkan telur dan sedikit garam.
Kacau sehingga adunan sebati.
Kemudian dikukus.
Kalau nampak permukaan seperti di atas, tandanya masaklah tu.
Atau boleh dicucuk dengan lidi. Jika tidak melekat, bolehlah diangkat.

Tok Aji Serban

Lapisan sekaya kurang menawan. Nak cepat, so adunan ini tak sebati betul. 

Mesti you all rasa kelakarkan nama kuih ini. Sampai sekarang aku terfikir dari mana datangnya nama ini. Lebih kurang aja macam kuih seri muka. Cuma cara membuat lapisan atasnya berbeza. 

Kali ini, aku mengukus dalam loyang segi empat yang comel. Aku suka buat kuih kiut-miut ini. Biar nampak cantik walaupun tak seberapa.

Bahan-bahan

Lapisan bawah (pulut)
2 cawan pulut (dalam 600 gm)
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1 sudu teh garam

Lapisan atas (sekaya)
Sama seperti membuat sekaya di atas.

Cara-cara 
Pulut direndam sekejap.
Campurkan kesemua bahan dalam loyang dan kukuskan.
Setelah setengah jam, angkat loyang dan lenyekkan pulut.
Kukus semula selama 15 minit.
Tuangkan sekaya ke atas pulut dan kukus sehingga lapisan atas masak.

Kalau ditanya, aku prefer makan sekaya lagi dibandingkan kuih tok aji serban ni. Masa kecil-kecil dulu, aku cukup tak suka rasa pulut. Geli tekak setiap kali makan. Kalau nasi dagang tu, jenuh membilang halba untuk dibuang. Lepas graduate, bila asyik praktis buat nasi dagang dan belajar buat pulut kuning, barulah boleh masuk. Sebab itulah, bila mood makan pulut ini tidak datang, aku akan buat tak tahu bila ada perancangan nak membuat makanan berpulut. Hahaha.




Wednesday, June 20, 2012

Akhirnya aku menjadi driver PG

Balik dari mengubahsuai printer kakak aku, terus aja aku ajak PG pergi ke rumah kakak aku. Sebabnya printer ini untuk dipakai di sekolah. Seberapa cepat sampai pada kakak aku, secepat itulah boleh digunakan. Mood aku pula okay. So, no sweatlah. Oh,bukan printer sekolah punya tetapi kakak aku membawa sendiri printernya supaya senang untuk dia membuat kerja. Nak gunakan yang gomen sediakan, banyak songelnya. Baik bawa sendiri, habis citer. Yang songel dari kerani sekolah sehingga pada sesetengah yang senior. Oops.

Sembang punya sembang dengan kakak dan anak buah aku, PGpun naik seram nak tidur sorang-sorang rumah dia. Akupun alrightlah, adalah teman malam tu. Bila nak balik aja, nampak ada anjing di luar pagar rumah kakak aku. Kereta aku terletak betul-betul di hadapan pintu pagar rumah kakak aku tetapi anjing seekor tu berkeliaran dekat kereta aku. Suspenlah juga kami. Aku ni memang ada sejarah dengan anjing. Rasa seriau betullah.

Beria-ia kami menghalau dari dalam pagar. Farah nak baling batu tetapi aku tak bagilah. Bukanlah baik hati sangat tetapi takut anjing tu makin mengganas. Akhirnya anjing itupun berlalu. Aku siap pesan pada PG yang dia boleh masuk dan duduk di passenger rear seat. Aku tak ada masalah sebab pintu pemandu menghadap pintu pagar.

Bila pintu pagar dibuka, cepat-cepat aku capai pintu kereta sambil berkata, "Na, akak dah selamat dah."  Aku masuk ke dalam kereta dengan lega. Minah tu terfreeze sebentar. Selepas itu, cepat-cepat dia masuk ke seat belakang. Rupa-rupanya Minah tu pun ada sejarah dengan anjing. Hahahaha. So, dari Taman Sri Putra ke Damansara Damai, aku menjadi driver Puan Sri PG. Dulu, pak cik aku menjadi driver aku. Cepat  betul berbalas.


Monday, June 18, 2012

Aktiviti bersama PG

Sedang menonton citer Miss Ahjumma. Geram betul kalau tengok citer wanita perampas rumahtangga orang yang jahat. Entah apa masalahnya, dah dapat rampas suami  orang, duklah diam-diam. Ni, masih asyik nak menganggu si bekas isteri tu.

Tadi PG belanja aku makan di Seoul Garden. Patutnya kami pergi makan di Shogun tetapi sebab akulah asyik berlengah, waktu buffet sudah habis. Jenuh kami makan, faham ajalah, masa ambil tu, rasa boleh makan segalanya. Lepas tu, mulalah susah nak habiskan. Mentang buffer, semua nak telan. Seoul Garden yang kami makan tu di One Utama. Kakak aku kata lagi best di Puchong, banyak pilihan. Tetapi aku rasalah, banyak pilihanke? Banyak mana yang kami boleh makan? Betul-betul serik sehinggakan aku kata pada kawan aku, janji jangan pergi makan buffet lagi. Makan a la carte sahaja.

Dan aku tak nak sebut perkataan ayam sahaja. Muak makan ayam sampai menolak. 

Lepas tu kami round-round One Utama untuk melegakan perut yang sesak. Tengok baju-baju yang cantik, fuh. Sungguh terangsang, apa lagi diskaun 70%. Malangnya, saiz tak ada, Lambat lagi ke nak kurus ni? Akhirnya, kami sampai  ke kedai pinggan makan. Sempat bergambar dan akhirnya, casing kamera aku hilang di situ. Sob-sob, sedih betul.

Akhir sekali kami mengelilingi Jusco tanpa membeli apa-apa, cuma 2 botol air mineral.

Saturday, June 16, 2012

Bila Jerebu Melanda

Dah lama juga aku terhidu seakan bau asap setiap kali membuka sliding door dan tingkap rumah aku. Memang tabiat aku suka udara segar(kononnya) masuk ke rumah. Rumah ni memang tak ada aircon, tak mampu. 

Rupanya udarapun tak segar. Bukan setakat bau asap, matapun terasa pedih. Selalunya aku akan tutup serta-merta mana-mana lubang udara bila mengalami situasi begini. Namun tidak pula kali ini. Malas asyik berkurung. Kalau baupun, wak de aja. Bukannya lemas lagi tapi aku lebih lemas kalau dalam ruang yang tertutup. Aku cukup suka mendapat cahaya semulajadi dari luar.

Tapi tadi, semasa aku melangkah keluar dari lorong bilik menuju ke ruang tamu, terkejut juga melihat sekan berasap. Terpegun sekejap takut aku ada masak sesuatu dan lupa menutupnya. Ha, yang nipun dah ebrlaku 2/3 kali sampaikan berkerak periuk aku dek hangit. Bila terhidu bau asap, baru perasan rupanya jerebu. Teruk betul jerebu tapi debu sama aja, jerebu atau tak jerebu. Anyway, tingkap dan sliding door masih lagi terbuka mengalukan kedatangan jerebu dalam rumah.

Thursday, June 14, 2012

Goreng Pedas Peria

Goreng Pedas Peria


Bahan-bahan
1 batang peria
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
3 sudu lada giling
1 sudu besar udang kering - ditumbuk
sedikit garam dan gula

Cara-cara
Peria yang dipotong dan direndam dalam air garam seketika.
Bawang putih dan bawang merah ditumbuk.
Tumiskan, bawang dan lada giling.
Bila naik bau, masukkan udang kering.
Kemudian, masukkan peria.
Goreng sehingga masak.

Ikan Kerapu Masak Sweet Sour

Masa balik kampung hari tu, mak aku tanya samada nak beli aja lauk untuk makan tengahari. Aku prefer masak aja, something simplelah. Kalau berat-berat tu seperti gulai, memang tak pernah diapproved oleh ayah aku. Walaupun member kata masakan aku not bad, dorang tak tau memang masakan aku kena reject oleh my family.

Tapi akupun ada juga reject makanan dorang tapi aku kunyah ajalah. Biasanya stail aku, kalau sedap, aku akan puji dang tu juga. Kalau puji tak berhenti, memang kena seleralah. Tapi kalau orang tanya sedap tak masakan bila aku tak berkata, aku jawablah sedap. Hahahaha. Ada masa aku cakap yang betullah.

Mak aku kata ikan kerapu dah lama ayah aku beli. Kesian pula sebab dia memang suka memasak dan dia memang prefer masakan rumah. So, ikut ajalah menu dia. Masak sweet sour ikan kerapu (memang  best dia masak), goreng peria dan juga asam pedas. Asam pedas ni dari dalam freezwe aja. Cuma panaskan.

Goreng Pedas Peria, Ikan Kerapu Masak Sweet Sour, Masak Asam Pedas Ikan Tenggiri

Fun at Kidzania

Budak-budak excited sangat bila informed them pasal kidzania. They said it is like a real city. Kids can work there to earn some kidzo's murrenciws dan pay their own food. Cuti sekolah baru ini, bawalah dorang pergi.  Kidzania ini terletak sebelah Ikea di Mutiara Damansara. 

Bayaran masuk RM55 per kid dan RM30 for adult/parent/guardian. Since Lin dah 12 years old, kami fikir biarlah dorang duk sama-sama aja. Lin would jaga Princess and Ain. But no worries as parents/guardian yang tak tag along boleh isi borang pelepasan dan follow sampai di level 5. Kat sana nanti, mereka akan ambil satu salinan dan kids and parents/guardian (hanya nama di borang pelepasan) akan diberikan bracelet. All details would be scanned ke dalam bracelet. Bila nak ambil semula, mereka akan minta borang dan scan bracelet. kalau matched, bolehlah ambil.

They have 2 sessions, morning and evening. Kami ambil sebelah petang, from 4 pm to 9 pm. No choice sebab morning session dah sold out. Anyway, boleh booked online. although we have to queue sebelum lepaskan budak-budak ni for about half an hour, it is not that bad coz it is orderly. In fact masa nak ambil tiket, walaupun line panjang, tak lama sebab x de orang tak reti bahasa yang memotong line. Cuma masa nak masuk tu dan buat confirmation, ada sekumpulan keluarga yang rabun mata kot memotong line kami. Memalukan especially mereka ni Malay dan Islam. Jatuhkan maruah kita aja sebagai golongan yang tak bersopan, kan. Hai, orang lainpun nak cepat. Lepas tu, buat muka toye aja.

Oh ya, guardian yang pakai bracelet tu boleh masuk awal setengah jam. So, sebab aku sahaja yang pakai bracelet, bolehlah aku masuk tengok bandar tu. A little bit warm kat sana tapi menarik. Anyway, tak semua dapat dicuba walaupun masa agak lama di dalam. Each kid akan diberi sekeping cek CIMB (not real) bernilai 50 kidzo. Kidzo is the currency dalam kidzania. Kidzo yang boleh ditukar dengan barang but at least mesti bernilai 50 kidzo. Kalau nak cuba permainan, boleh dibayar dengan kidzo dan bekerjapun,akan dibayar dengan kidzo juga. Masuk aja, terus ke bank untuk menukar cek ini. 

Wednesday, June 13, 2012

Twisted

Sharing it with you guys, do not have to force yourself to like it.


Looking 4 Myself

Yeah! I am so estatic. My bf just launched his new album, Looking 4 Myself. His new CD was on my birthday wish list but it is no more. Why? Coz someone told me he has already secured CD for me. How? I don't know but for sure it would reach me this Saturday. Hore!!!!

Can't wait to get the cd. I have listened to Usher's album online. Preview only. Realtime listening when I get hold of the CD. Tq darling. Gee, feel like a teenager again. As usual, the fast numbers make you feel dancing but for me, it is aerobic time. Scream really makes you move your body with rhythm. 

My favorite? Twisted. Yeah, it definitely sound like old day Usher. Anyway, all the songs are fresh, something new from his previous album. Well, I would said it is a successful experiment. Of coz, gf must always support bf, right. LOL. And I am rolling on the floor, laughing my head off with my own statement.

Speaking of Usher would remind me of one person in ex working place. She always said she doesnt like his songs. If I played his songs in the office (not so loud but she sat in front of me), she would said kinda boring. But one day, she mentioned she heard one song by Usher in the car. She said she like that one. The song is DJ got us falling in love again. So, I hope she would fall in love with Scream but I don't think she would like Twisted. Here it is, Scream for her. I hope she has time to read this post.

Motivasi bersama ustaz Ebit Lew


Find another interesting motivation talk. May we reaps benefit from it. InsyaAllah.

Tuesday, June 12, 2012

Weekend Therapy

Yes, after a long time, I am back again. Banyak citer yang nak disharekan but totally engrossed with new hobbies, that's the reason this blog was neglected. This is the second article I wrote today after being away for quite sometime. 

I would write my story, definitely, even though things have happened for some time ago. If I feel it is good for sharing, why not?

As I mentioned, I was away for weekend in KT, my sweet hometown. Where my beautiful parents reside. Ah, they are getting older and older. Old age really catching up with them., they are not as strong as before. But whenever I saw them, I feel happy though I know disagreement might or might not arise. And I am happy to be able to taste my parents's cooking again. I know it is burdensome for them but I am being selfish. I miss having nice meal with them.

Homecooking is always delicious eventhough it is just a simple affair. 2/3 dishes would do. Oh yeah, something funny happened on way home. Nak tergelak. On the way back to KT, I drove all the way to KT. My uncle offered to drive after Jabor. Anyway, he changed his mind after late lunch, claiming sleepiness. I am okay coz I love driving. Especially improving overtake skill. Well, Usher and CNblue are crooning their sweet voices too, help me a lot to fight drowsiness. Hehehehe.

From KT to KL, we took turn. Since my uncle would drive first up to Bukit Besi exit, I exchanged driver seat at keropok leko's stall. We would pick up another uncle later, so automatically I sat at the back. Did not realise it until my uncle said, "Puan Seri nak ke mana?" LOL. Kelakar betul, so jadilah my uncle who is x-high ranking government officer sebagai my driver until we reached another uncle's home.

Another funny thing is at toll di terowong Penchala Link. I don't have smart tag, just Touch and Go card. Simply outrageous bila my uncle dropped the card masa nak swipe. Kad pula jatuh bawah kereta. Kelakar betullah. So, I kena keluar kereta dan pick up kad tu. Hi, the more reason to use smart tag. Tapi tunggulah murah betul..

Al Fatihah

Dalam pukul 5 pagi. talipon berbunyi. And I can guess the news already. My uncle succumbed to lung cancer.  Arwah telah pulang ke rahmatullah di rumahnya. 

Sudah lama dia sakit di dada but the doctor could not diagnosed the actual cause. I talked to my sister-in-law. She explained sometimes, the cancer could not be detected as it is small and kinda hidden. That's what layman like could understand. Last year, barulah kami tahu rupanya, dia mengidap sakit kaser paru-paru. But it is the last stage.

Last week, my mother called, beritahu hendak visit arwah sebab conditioned worsened dan dia tak recognised people dan bercakappun tak jelas. Back from Johor, my mother beritahu dah okay semula. I dont feel right. have you ever heard people saying, sometimes orang yang sakit berat akan segar semula dan after that, mereka pergi. Seolah mereka sihat seketika untuk mengucapkan selamat tinggal. 

Anyway, I am glad I was given the opportunity to see him for the last time on last Sunday. I was in KT over the weekend and back here last night. My mother relates how he cried, asking to see my father last Friday. So, my brother drove my father there. He was so happy to see my father. And it was bad sign for me. Bukan meminta tetapi rasa tak sedap hati. 

Masa aku ziarah dia dengan another uncle on my father's side, he recognised us. Of course, the family happy as they see it as sign of recovery but at same time, I believed they have prepared for the worst. My uncle sempat pesan pada his family dan sister supaya pastikan dia tinggal di hospital supaya at least dia dapat painkiller untuk tahan sakit. I could not imagined but the pain must be worst. Tetapi yesterday, my father received call from my sister yang my uncle insisted dia nak balik ke rumah. Well, semua orang tak setuju sebab kesian sakit yang ditanggung. Kami merasa mungkin he could not think straight but inside, I strongly believed he felt he is going soon but could not relate. So, I think we should honor him and if he could not bear the pain, send him to hospital again.

As my intuition, he passed away this morning. Actually I thought dia bertahan at least another week. I baru aja cakap dengan my parents yeaterday whether doctor bagi any prediction how long dia akan bertahan. But they said no. Of course ajal maut di tangan Allah. I tak minta dia pergi but looking at his frail condition, I know he is in worst condition.

Al Fatihah. Semoga Allah merahmati rohnya dan ditempatkan bersama golongan orang yang beriman dan beramal soleh. Semoga dilapangkan kuburnya. Masih terdengar suara ayah yang dalam kesedihan dan seperti menangis semasa menyampaikan berita ini. Dia mesti dalam kesedihan. Dia anak yang sulong tetapi adek-adeknya telah ramai meninggalkannya terlebih dahulu, ya 5 orang pak cik dan mak cik aku sudah tiada but the memories linger on even though we are not that close.

Thursday, May 17, 2012

My cousin's wedding

Hampir 2 minggu, baru nak uploadkan gambar wedding cousin aku. Tadi sudah berjaya diupdatekan dalam facebook. Anyway, ini gambar sebelum dan semasa majlis resepsi sebelah pengantin lelaki (my cousin.) Nak komenpun dah tak terkomen sebab dah lupa apa yang hendak dikomen.

Anyway, wedding is always fun to attend because you get to meet your close and distant relatives, some of them might not known to you before. As for me, I was so excited to meet again my 2nd cousin on that day. I remembered her as one of beautiful women that I encountered during my youth. And she aged gracefully, still beautiful as before. And it was fun watching the guests and host parading beautiful clothes during this wedding. And being a woman and Malaysian, I always of this opinion that traditional clothes are the best costume you should wear whenever attending wedding function. 

Checking who and whom also is fun. Who knows I might meet someone, just kidding. Anyway, it was a beautiful day for all. Happy to see the handsome couple walk their way to wedding dais. May their marriage be blessed always.



















Manjakan Diri Seketika

Last Monday aku manjakan diri aku. Boring, tak tahu apa nak buat. So, singgah di Carrefour Kota Damansara. First time singgah. Not bad sebab crowd tak seramai di Tesco or Giant. Actually aku missed juga pergi ke Carrefour ni. Sewaktu tinggal di AU3, Carrefour di Wangsa Majulah tempat aku meronda selain Jusco. dan yang lebih bagusnya, outlet disekitarnya turut menarik perhatian mata aku dan berakhir dengan poket yang kempis.

So, first thing aku buat bila sampai ke sana ialah ini:

 Mengukur ketinggian, berat dan BP (bp ni tak accurate sangat). Rupanya tinggi aku 154 cm. Berat, syhhh, tak bolehlah cakap. 

 Singgah di kedai cermin mata ini. Akhirnya aku ganti spek lama.

Proses memilih cermin mata. kalau dah perempuankan, lebih sejam di sini memilih frame. Snap gambar dengan beberapa frame dan check the result. Dah puas hati, baru check power dan confirm.

Akhirnya, aku terpengaruh juga, settled for foot reflexology. Tapi tak best sangatlah urutannya. Agaknya depends pada orang kot. Oh ya. Katanya ada free urutan kaki untuk marga berumur 60 tahun ke atas. Promosinya sehingga akhir bulan ini. Patutnya aku pinjam aja IC mak aku kan. Boleh dapat percuma.