NUFFNANG ADS

Please click here
Loading...

Friday, June 22, 2012

Looking 4 Myself


Yes. I got it. A nice birthday present. Sudah dengar tadi tapi tertinggal lak dalam kereta. But car stereo sound better than laptop or tv. Seronoknya.  Seronok, seronok juga. Sudah maghrib, time for prayer. nantilah, akupun looking for myself dengan dendangan Usher. Tua retapun masih lagi nak mencari hala tuju diri, kan. Kesian betul diri ini.

Thursday, June 21, 2012

Glow and Glamor

Masuk ini, sudah 3 kali aku menjenguk Glow and Glamor untuk slimming program. 2 kali sebelum itu untuk menemani member yang menjalani program slimming di situ. Mungkin rezeki aku, member ini offer the remaining balance sebanyak 9 sessi kepada aku. FOC.

Aku terharu dan tak tahu apa yang aku buat sehingga dia menghadiahkan program ini pada aku. Mind you, it is not cheap, each session costs around RM500. She just gave it without asking anything in return. Tak adapun cakap suruh aku ingat budi dia. But I would remember every good deed people gdo for me. May her life  be blessed with so many good things and halal rezeki.

What can I do? All she asked is for me to lose some weight. Tapi akulah ni, bila ada orang aja, mulalah selera besar. Monday tu, teringin nak makan buffet lunch di Shogun tetapi dah lepas time. So, end up makan di Seoul Garden.

Last Tuesday, my 2ndslimming session. Bila tanya apa yang aku makan hari ni, dengan selamba aku beritahu makan nasi lemak and for rest of day, nothing else. Ingatkan terlepas, rupanya...a big NO NO NO. Nak buat macamana, lama tak makan nasi lemak. Teringin sangat. Dan dia tanya yesterday's meal. Aku jawab a little bit of barbeque things. Itupun tidak boleh, sedikit saja. If only she knew camner PG dan aku melantak sehingga kami mengah, mesti dia terkejut sakan. Betulke aku ni nak kurus?

Teringin


Asyik tengok We Got Married, "Goguma Couple", terasa pula nak makan ubi keledek. Sorang aja, so banyak inilah aja aku masak. Kalau makan banyak, kembung pula perut. Makan banyak inipun, menyusahkan. Sudahlah kembung, susah pula nak ke bilik air. Faham ajalah. Anyway, aku memang suka texture ubi keledek ini. Rebus ke, goreng ke...sedap aja tapi sedap lagi makan keledek rebus. Kalau rajin, cicah dengan kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam dan gula, lagi best.

Motivasi Bersama Ustaz Ebit Lew - Menunaikan Hak Orang Lain


Sekaya to sweeten your day

Sudah lama aku nak post resepi one of my favorite Terengganu dessert. Baru boleh update. Mana tau esok-esok teringin nak makan, boleh aja buka di sini. If aku lupa resepi ni, boleh aja tengok sukatannya di sini. 

Sekaya memang sedap dimakan. Lebih-lebih lagi kalau disimpan dalam peti ais. Bila dimakan, tak boleh nak beritahu sensasinya. Kalau puding caramel menggunakan susu dan gula hangus sebagai main ingredients disamping telur, sekaya pula menggunakan santan dan nisang (boleh substitutekan dengan gula melaka). Tak ada gula melaka, then you can use brown sugar tetapi brown sugar ni, kena mixlah dengan sugar. Baru manis sikit. Agak-agaklah ya. Telur masih lagi diperlukan. Sama seperti puding caramel, kita cuma perlu mengukus sahaja.

Kuih Sekaya
Ini gambar lama. Masih lagi di dalam loyang.
 Bahan-bahan
8 biji telur
2 cawan santan pekat
1 keping nisang
secubit garam

Cara-cara
Nisan diracik halus (disagat)
Campurkan dengan santan. Kacau sehingga nisang larut.
Masukkan telur dan sedikit garam.
Kacau sehingga adunan sebati.
Kemudian dikukus.
Kalau nampak permukaan seperti di atas, tandanya masaklah tu.
Atau boleh dicucuk dengan lidi. Jika tidak melekat, bolehlah diangkat.

Tok Aji Serban

Lapisan sekaya kurang menawan. Nak cepat, so adunan ini tak sebati betul. 

Mesti you all rasa kelakarkan nama kuih ini. Sampai sekarang aku terfikir dari mana datangnya nama ini. Lebih kurang aja macam kuih seri muka. Cuma cara membuat lapisan atasnya berbeza. 

Kali ini, aku mengukus dalam loyang segi empat yang comel. Aku suka buat kuih kiut-miut ini. Biar nampak cantik walaupun tak seberapa.

Bahan-bahan

Lapisan bawah (pulut)
2 cawan pulut (dalam 600 gm)
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1 sudu teh garam

Lapisan atas (sekaya)
Sama seperti membuat sekaya di atas.

Cara-cara 
Pulut direndam sekejap.
Campurkan kesemua bahan dalam loyang dan kukuskan.
Setelah setengah jam, angkat loyang dan lenyekkan pulut.
Kukus semula selama 15 minit.
Tuangkan sekaya ke atas pulut dan kukus sehingga lapisan atas masak.

Kalau ditanya, aku prefer makan sekaya lagi dibandingkan kuih tok aji serban ni. Masa kecil-kecil dulu, aku cukup tak suka rasa pulut. Geli tekak setiap kali makan. Kalau nasi dagang tu, jenuh membilang halba untuk dibuang. Lepas graduate, bila asyik praktis buat nasi dagang dan belajar buat pulut kuning, barulah boleh masuk. Sebab itulah, bila mood makan pulut ini tidak datang, aku akan buat tak tahu bila ada perancangan nak membuat makanan berpulut. Hahaha.




Wednesday, June 20, 2012

Akhirnya aku menjadi driver PG

Balik dari mengubahsuai printer kakak aku, terus aja aku ajak PG pergi ke rumah kakak aku. Sebabnya printer ini untuk dipakai di sekolah. Seberapa cepat sampai pada kakak aku, secepat itulah boleh digunakan. Mood aku pula okay. So, no sweatlah. Oh,bukan printer sekolah punya tetapi kakak aku membawa sendiri printernya supaya senang untuk dia membuat kerja. Nak gunakan yang gomen sediakan, banyak songelnya. Baik bawa sendiri, habis citer. Yang songel dari kerani sekolah sehingga pada sesetengah yang senior. Oops.

Sembang punya sembang dengan kakak dan anak buah aku, PGpun naik seram nak tidur sorang-sorang rumah dia. Akupun alrightlah, adalah teman malam tu. Bila nak balik aja, nampak ada anjing di luar pagar rumah kakak aku. Kereta aku terletak betul-betul di hadapan pintu pagar rumah kakak aku tetapi anjing seekor tu berkeliaran dekat kereta aku. Suspenlah juga kami. Aku ni memang ada sejarah dengan anjing. Rasa seriau betullah.

Beria-ia kami menghalau dari dalam pagar. Farah nak baling batu tetapi aku tak bagilah. Bukanlah baik hati sangat tetapi takut anjing tu makin mengganas. Akhirnya anjing itupun berlalu. Aku siap pesan pada PG yang dia boleh masuk dan duduk di passenger rear seat. Aku tak ada masalah sebab pintu pemandu menghadap pintu pagar.

Bila pintu pagar dibuka, cepat-cepat aku capai pintu kereta sambil berkata, "Na, akak dah selamat dah."  Aku masuk ke dalam kereta dengan lega. Minah tu terfreeze sebentar. Selepas itu, cepat-cepat dia masuk ke seat belakang. Rupa-rupanya Minah tu pun ada sejarah dengan anjing. Hahahaha. So, dari Taman Sri Putra ke Damansara Damai, aku menjadi driver Puan Sri PG. Dulu, pak cik aku menjadi driver aku. Cepat  betul berbalas.


Monday, June 18, 2012

Aktiviti bersama PG

Sedang menonton citer Miss Ahjumma. Geram betul kalau tengok citer wanita perampas rumahtangga orang yang jahat. Entah apa masalahnya, dah dapat rampas suami  orang, duklah diam-diam. Ni, masih asyik nak menganggu si bekas isteri tu.

Tadi PG belanja aku makan di Seoul Garden. Patutnya kami pergi makan di Shogun tetapi sebab akulah asyik berlengah, waktu buffet sudah habis. Jenuh kami makan, faham ajalah, masa ambil tu, rasa boleh makan segalanya. Lepas tu, mulalah susah nak habiskan. Mentang buffer, semua nak telan. Seoul Garden yang kami makan tu di One Utama. Kakak aku kata lagi best di Puchong, banyak pilihan. Tetapi aku rasalah, banyak pilihanke? Banyak mana yang kami boleh makan? Betul-betul serik sehinggakan aku kata pada kawan aku, janji jangan pergi makan buffet lagi. Makan a la carte sahaja.

Dan aku tak nak sebut perkataan ayam sahaja. Muak makan ayam sampai menolak. 

Lepas tu kami round-round One Utama untuk melegakan perut yang sesak. Tengok baju-baju yang cantik, fuh. Sungguh terangsang, apa lagi diskaun 70%. Malangnya, saiz tak ada, Lambat lagi ke nak kurus ni? Akhirnya, kami sampai  ke kedai pinggan makan. Sempat bergambar dan akhirnya, casing kamera aku hilang di situ. Sob-sob, sedih betul.

Akhir sekali kami mengelilingi Jusco tanpa membeli apa-apa, cuma 2 botol air mineral.

Saturday, June 16, 2012

Bila Jerebu Melanda

Dah lama juga aku terhidu seakan bau asap setiap kali membuka sliding door dan tingkap rumah aku. Memang tabiat aku suka udara segar(kononnya) masuk ke rumah. Rumah ni memang tak ada aircon, tak mampu. 

Rupanya udarapun tak segar. Bukan setakat bau asap, matapun terasa pedih. Selalunya aku akan tutup serta-merta mana-mana lubang udara bila mengalami situasi begini. Namun tidak pula kali ini. Malas asyik berkurung. Kalau baupun, wak de aja. Bukannya lemas lagi tapi aku lebih lemas kalau dalam ruang yang tertutup. Aku cukup suka mendapat cahaya semulajadi dari luar.

Tapi tadi, semasa aku melangkah keluar dari lorong bilik menuju ke ruang tamu, terkejut juga melihat sekan berasap. Terpegun sekejap takut aku ada masak sesuatu dan lupa menutupnya. Ha, yang nipun dah ebrlaku 2/3 kali sampaikan berkerak periuk aku dek hangit. Bila terhidu bau asap, baru perasan rupanya jerebu. Teruk betul jerebu tapi debu sama aja, jerebu atau tak jerebu. Anyway, tingkap dan sliding door masih lagi terbuka mengalukan kedatangan jerebu dalam rumah.

Thursday, June 14, 2012

Goreng Pedas Peria

Goreng Pedas Peria


Bahan-bahan
1 batang peria
2 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
3 sudu lada giling
1 sudu besar udang kering - ditumbuk
sedikit garam dan gula

Cara-cara
Peria yang dipotong dan direndam dalam air garam seketika.
Bawang putih dan bawang merah ditumbuk.
Tumiskan, bawang dan lada giling.
Bila naik bau, masukkan udang kering.
Kemudian, masukkan peria.
Goreng sehingga masak.

Ikan Kerapu Masak Sweet Sour

Masa balik kampung hari tu, mak aku tanya samada nak beli aja lauk untuk makan tengahari. Aku prefer masak aja, something simplelah. Kalau berat-berat tu seperti gulai, memang tak pernah diapproved oleh ayah aku. Walaupun member kata masakan aku not bad, dorang tak tau memang masakan aku kena reject oleh my family.

Tapi akupun ada juga reject makanan dorang tapi aku kunyah ajalah. Biasanya stail aku, kalau sedap, aku akan puji dang tu juga. Kalau puji tak berhenti, memang kena seleralah. Tapi kalau orang tanya sedap tak masakan bila aku tak berkata, aku jawablah sedap. Hahahaha. Ada masa aku cakap yang betullah.

Mak aku kata ikan kerapu dah lama ayah aku beli. Kesian pula sebab dia memang suka memasak dan dia memang prefer masakan rumah. So, ikut ajalah menu dia. Masak sweet sour ikan kerapu (memang  best dia masak), goreng peria dan juga asam pedas. Asam pedas ni dari dalam freezwe aja. Cuma panaskan.

Goreng Pedas Peria, Ikan Kerapu Masak Sweet Sour, Masak Asam Pedas Ikan Tenggiri

Fun at Kidzania

Budak-budak excited sangat bila informed them pasal kidzania. They said it is like a real city. Kids can work there to earn some kidzo's murrenciws dan pay their own food. Cuti sekolah baru ini, bawalah dorang pergi.  Kidzania ini terletak sebelah Ikea di Mutiara Damansara. 

Bayaran masuk RM55 per kid dan RM30 for adult/parent/guardian. Since Lin dah 12 years old, kami fikir biarlah dorang duk sama-sama aja. Lin would jaga Princess and Ain. But no worries as parents/guardian yang tak tag along boleh isi borang pelepasan dan follow sampai di level 5. Kat sana nanti, mereka akan ambil satu salinan dan kids and parents/guardian (hanya nama di borang pelepasan) akan diberikan bracelet. All details would be scanned ke dalam bracelet. Bila nak ambil semula, mereka akan minta borang dan scan bracelet. kalau matched, bolehlah ambil.

They have 2 sessions, morning and evening. Kami ambil sebelah petang, from 4 pm to 9 pm. No choice sebab morning session dah sold out. Anyway, boleh booked online. although we have to queue sebelum lepaskan budak-budak ni for about half an hour, it is not that bad coz it is orderly. In fact masa nak ambil tiket, walaupun line panjang, tak lama sebab x de orang tak reti bahasa yang memotong line. Cuma masa nak masuk tu dan buat confirmation, ada sekumpulan keluarga yang rabun mata kot memotong line kami. Memalukan especially mereka ni Malay dan Islam. Jatuhkan maruah kita aja sebagai golongan yang tak bersopan, kan. Hai, orang lainpun nak cepat. Lepas tu, buat muka toye aja.

Oh ya, guardian yang pakai bracelet tu boleh masuk awal setengah jam. So, sebab aku sahaja yang pakai bracelet, bolehlah aku masuk tengok bandar tu. A little bit warm kat sana tapi menarik. Anyway, tak semua dapat dicuba walaupun masa agak lama di dalam. Each kid akan diberi sekeping cek CIMB (not real) bernilai 50 kidzo. Kidzo is the currency dalam kidzania. Kidzo yang boleh ditukar dengan barang but at least mesti bernilai 50 kidzo. Kalau nak cuba permainan, boleh dibayar dengan kidzo dan bekerjapun,akan dibayar dengan kidzo juga. Masuk aja, terus ke bank untuk menukar cek ini. 

Wednesday, June 13, 2012

Twisted

Sharing it with you guys, do not have to force yourself to like it.


Looking 4 Myself

Yeah! I am so estatic. My bf just launched his new album, Looking 4 Myself. His new CD was on my birthday wish list but it is no more. Why? Coz someone told me he has already secured CD for me. How? I don't know but for sure it would reach me this Saturday. Hore!!!!

Can't wait to get the cd. I have listened to Usher's album online. Preview only. Realtime listening when I get hold of the CD. Tq darling. Gee, feel like a teenager again. As usual, the fast numbers make you feel dancing but for me, it is aerobic time. Scream really makes you move your body with rhythm. 

My favorite? Twisted. Yeah, it definitely sound like old day Usher. Anyway, all the songs are fresh, something new from his previous album. Well, I would said it is a successful experiment. Of coz, gf must always support bf, right. LOL. And I am rolling on the floor, laughing my head off with my own statement.

Speaking of Usher would remind me of one person in ex working place. She always said she doesnt like his songs. If I played his songs in the office (not so loud but she sat in front of me), she would said kinda boring. But one day, she mentioned she heard one song by Usher in the car. She said she like that one. The song is DJ got us falling in love again. So, I hope she would fall in love with Scream but I don't think she would like Twisted. Here it is, Scream for her. I hope she has time to read this post.

Motivasi bersama ustaz Ebit Lew


Find another interesting motivation talk. May we reaps benefit from it. InsyaAllah.

Tuesday, June 12, 2012

Weekend Therapy

Yes, after a long time, I am back again. Banyak citer yang nak disharekan but totally engrossed with new hobbies, that's the reason this blog was neglected. This is the second article I wrote today after being away for quite sometime. 

I would write my story, definitely, even though things have happened for some time ago. If I feel it is good for sharing, why not?

As I mentioned, I was away for weekend in KT, my sweet hometown. Where my beautiful parents reside. Ah, they are getting older and older. Old age really catching up with them., they are not as strong as before. But whenever I saw them, I feel happy though I know disagreement might or might not arise. And I am happy to be able to taste my parents's cooking again. I know it is burdensome for them but I am being selfish. I miss having nice meal with them.

Homecooking is always delicious eventhough it is just a simple affair. 2/3 dishes would do. Oh yeah, something funny happened on way home. Nak tergelak. On the way back to KT, I drove all the way to KT. My uncle offered to drive after Jabor. Anyway, he changed his mind after late lunch, claiming sleepiness. I am okay coz I love driving. Especially improving overtake skill. Well, Usher and CNblue are crooning their sweet voices too, help me a lot to fight drowsiness. Hehehehe.

From KT to KL, we took turn. Since my uncle would drive first up to Bukit Besi exit, I exchanged driver seat at keropok leko's stall. We would pick up another uncle later, so automatically I sat at the back. Did not realise it until my uncle said, "Puan Seri nak ke mana?" LOL. Kelakar betul, so jadilah my uncle who is x-high ranking government officer sebagai my driver until we reached another uncle's home.

Another funny thing is at toll di terowong Penchala Link. I don't have smart tag, just Touch and Go card. Simply outrageous bila my uncle dropped the card masa nak swipe. Kad pula jatuh bawah kereta. Kelakar betullah. So, I kena keluar kereta dan pick up kad tu. Hi, the more reason to use smart tag. Tapi tunggulah murah betul..

Al Fatihah

Dalam pukul 5 pagi. talipon berbunyi. And I can guess the news already. My uncle succumbed to lung cancer.  Arwah telah pulang ke rahmatullah di rumahnya. 

Sudah lama dia sakit di dada but the doctor could not diagnosed the actual cause. I talked to my sister-in-law. She explained sometimes, the cancer could not be detected as it is small and kinda hidden. That's what layman like could understand. Last year, barulah kami tahu rupanya, dia mengidap sakit kaser paru-paru. But it is the last stage.

Last week, my mother called, beritahu hendak visit arwah sebab conditioned worsened dan dia tak recognised people dan bercakappun tak jelas. Back from Johor, my mother beritahu dah okay semula. I dont feel right. have you ever heard people saying, sometimes orang yang sakit berat akan segar semula dan after that, mereka pergi. Seolah mereka sihat seketika untuk mengucapkan selamat tinggal. 

Anyway, I am glad I was given the opportunity to see him for the last time on last Sunday. I was in KT over the weekend and back here last night. My mother relates how he cried, asking to see my father last Friday. So, my brother drove my father there. He was so happy to see my father. And it was bad sign for me. Bukan meminta tetapi rasa tak sedap hati. 

Masa aku ziarah dia dengan another uncle on my father's side, he recognised us. Of course, the family happy as they see it as sign of recovery but at same time, I believed they have prepared for the worst. My uncle sempat pesan pada his family dan sister supaya pastikan dia tinggal di hospital supaya at least dia dapat painkiller untuk tahan sakit. I could not imagined but the pain must be worst. Tetapi yesterday, my father received call from my sister yang my uncle insisted dia nak balik ke rumah. Well, semua orang tak setuju sebab kesian sakit yang ditanggung. Kami merasa mungkin he could not think straight but inside, I strongly believed he felt he is going soon but could not relate. So, I think we should honor him and if he could not bear the pain, send him to hospital again.

As my intuition, he passed away this morning. Actually I thought dia bertahan at least another week. I baru aja cakap dengan my parents yeaterday whether doctor bagi any prediction how long dia akan bertahan. But they said no. Of course ajal maut di tangan Allah. I tak minta dia pergi but looking at his frail condition, I know he is in worst condition.

Al Fatihah. Semoga Allah merahmati rohnya dan ditempatkan bersama golongan orang yang beriman dan beramal soleh. Semoga dilapangkan kuburnya. Masih terdengar suara ayah yang dalam kesedihan dan seperti menangis semasa menyampaikan berita ini. Dia mesti dalam kesedihan. Dia anak yang sulong tetapi adek-adeknya telah ramai meninggalkannya terlebih dahulu, ya 5 orang pak cik dan mak cik aku sudah tiada but the memories linger on even though we are not that close.