NUFFNANG ADS

Please click here
Loading...

Saturday, August 18, 2012

Salam Aidil Fitri.

Oh no, I am a bad daughter. Since last night, my father has been calling me, asking whether I started my journey or not. Last night, I planned to pack all my things and do a little bit of ironing. Change of plan when Mr V asked me to meet him nearby his office. Me, like? What the heck, I need rest before driving long distant.

And when I told him just to talk on the phone as he was so busy, he dare to ask me whether I understand Malay or not. Giler betul dia kebelakangan ni. Does his work really give him that much pressure or is it me? PG always said that I ni gila and pyscho whenever she heard my stories on our relationship. She knows all about my harsh message and of course, how panic I am when Mr V choose to be silent.

But it was tiring to go all the way from Damansara Damai and Kelana Jaya. On normal day, it is nothing. But when we are rushing with so many things, it would be an ordeal, right? So, off I went to see him. Bila nampak dia, I could not help smiling but when I sat with him, the sulky act began. So, I did not speak much and look at his way. Most of the time, I would look at other people etc. Then, the sadness started to creep in. When we parted, it made me more sad as he did not send me to my car as usual. he doesn't love me anymore. Macam tulah aku ni.

When I reached home, no longer in the mood to pack and clean. So, here I am, still in my house in Damai. PG has come to say goodbye. She would be leaving for her kampung now.

Anyway, selamat hari raya to all. Have a safe journey back and forth.

Friday, August 17, 2012

Kalau dah nak rugi.

Memandangkan esok nak balik dan tangki minyakpun sudah nak kering, aku singgah di Shell untuk mengisi minyak kereta. Lagipun aku tak pasti samada nak bertolak tengah malam, slepas bersahur atau selepas subuh. tapi yang penting kena pastikan minyak mencukupi, air radiator okay dan tayar cukup angin. Yang lain tu patutnya okaylah sebab aku baru aja buat servis. Patutnya lah kan.

Mungkin sudah penat berada di pusat slimming, aku jadi keliru sebentar. Melihat kepala pam warna hijau, aku terus mengisi minyak. Bila sudah habis, terkejut melihat jumlahnya RM85 plus. Tak penah, selalunya, kalau minyak di paras itu, paling kuatpun, mencecah RM60. Barulah aku tersedar aku sudah tersilap menggunakan Shell V-Power. Rugilah pula, penat punya pasal. Tapi better dari tersilap isi minyak dieselkan. Banyak pula masalahnya nanti.

Wednesday, August 15, 2012

Mood Raya

Mood raya sudah datang. Lagu Raya sudah berkumandang. Dalam seronok nak beraya tu, sudah menunaikan zakat fitrahke? Sekarang ni senang, kat mana-mana ada amilnya. kat shopping complexke, tak payah nak tunggu ke masjid atau surau.Masa aku kerja kat Kuala Terengganu dulu, aku tengok ada yang sediakan meja kutipan zakat fitrah di perhentian bas. MasyaAllah, semoga digandakan pahalanya kerana menyenangkan orangramai menunaikan kewajipan sebagai seorang Muslim.

Tetapi sedihpun ada kerana bulan Ramadhan sudah menuju pengakhirannya. Masa aku student dulu, aku pelik melihat kawan aku menangis teresak-esak bila sampai pengakhir Ramadhan. Ingatkan dia sedih tak dapat beraya dengan keluarga di Malaysia tetapi katanya, sedih kerana tak tau entah dapat atau tidak menunaikan solat Terawikh lagi pada tahun hadapan. Banyak lagi yang dibilang kelebihan bulan Ramadhan. Terkedu aku yang kaki pop (bukan rock...hehehe). Dan aku akur ada pentingnya kita memilih kawan yang akan mengingatkan kita untuk beramal kepada akhirat juga.

Dan di tempat aku bekerja part time telah mengadakan majlis berbuka puasa dan juga menyambut ulangtahun syarikat yang ke sembilan. Teruja mendengar syarikat telah melebihi target jualan tahun ini. Dan yang bestnya kami semua diberi duit raya. Alhamdulillah, walaupun tak sampai sebulan bekerja di sini, sudah merasa nikmatnya. Dan yang bestnya, anak saudara aku belanja selendang 2 helai. Terima kasih Farah Di.  

Dan aku masih lagi berfikir samada hendak memandu sendiri atau tidak ke Kuala Terengganu ni. Tetapi yang pastinya, malam raya mesti ada di sana kerana tugas aku mengambil sate yang ditempah.

Friday, August 10, 2012

Cherish Our Treasure.

I really love my part time job working with kids. Actually, I am supposed to be attached at every different section but if you asked me, I won't be interested. Because the real reason I choose to work there is so I can mingle with kids.

They have such innocence mind, at times it is cute but there is time when they are really getting on your nerves. But our actual duty is just to monitor their activity within an hour and make sure they would never hurt or injure themselves. But with these hyperactive kids, we can never guarantee but has to be alert and pray nothing serious would happen.

There are kids who love coloring. Last evening, I met this cute kid; actually I met many of them. But this little girl did not want to do herself, instead she asked me to color for her. Since there were not too many kids last evening, I can entertain her. Normally, we let them do their own coloring as we are not kinder garden neither nursery. Nowadays, some parents want to ensure their kids master English very well. It would start with the nursery or kinder garden where they are taught to learn basic things such as body parts, color and activities in English. Or maybe at home too. One thing though, oh well, I know my grammar is not perfect too but I always cringe whenever the adults using wrong grammar speaking with the kids. The kids may end up using improper English in a formal situation. 

So, this adorable girl asked me to color for her. I asked her to choose the color. She told me to use green and red coloring pens. Then I said in Malay, can I use hijau and merah? She said no. I show her the green coloring pen. I said this is hijau. And she shook her head. It is so funny. She knows green but not hijau and goes on for others. My nephews and nieces like that. But if I was around, I would always tell them it is green in English and hijau in Malay. And so on.

I believe whatever it is, whether how proficient we want the kids to learn English, we should never forget about our mother tongue. It would be a sham if Malay could not speak Malay well, and the same goes to Chinese. Their kids should be able to speak Chinese and read the character. Hence for other races too. It is important for all Malaysian to be able to speak our national language as a we should be proud of our own language. If we are proud of our country, then never think of our language as hindering factor to our success.

Food for thoughts, those in entertainment industry always say that Malaysians focus more on foreign movies etc but are where are their part in promoting our traditional clothes. During the award, we can see all these artists clad in western dress and some of them are really proud to show off their bare back or cleavage. If you are that westernised, then you should be ready to compete with foreign artist. Do not beg us to support you but you never do for our culture. Some people make such fuss about dressing up for work and interview. For them, baju kurung portray a backward person but look at our Bank Negara Governor. She is wearing baju kurung but still doing very well in her job. It is the thinking. I love wearing baju kurung to work because I want to uphold our traditional costume. I am shouting to people, traditional costume is not meant just for culture show but for formal ocassions too.

Tuesday, August 7, 2012

Orang lainpun berpuasa juga

Bulan puasa ni banyak menguji kesabaran. Hari ni kan geram betul pada pemandu yang kurang ajar. Memang aku cukup pantang kalau orang memotong dari kiri. Bukan lorong kiri tetapi memotong dari sisi kiri yang sudah dikira bahu jalan.

Tak tahan sikit beratur, mulalah nak menyelit. Kalau mereka dari susur kiri, aku fahamlah tetapi ini sengaja. Mereka ingat kita tak perasan ke. Walaupun kereta tersangkut dalam jam, mata ni kan masih lagi dapat melihat kelibat kereta yang dengan sengaja menyelit ruang kiri di sebelah. Perasan hebatlah tu.

Mereka ingat mereka sahajake yang nak balik berbuka. Geram betul. Tak berhemah langsung.

Saturday, August 4, 2012

Working around kids

Akhirnya aku dapat kerja sambilan yang aku idamkan. Bestnya, tempat ini memang terkenal dan aku ditugaskan disection menjaga budak. My dream comes true, menjaga budak-budak sambil earn money. Ah...hilang penat bila menjaga budak-budak tetapi mereka ini memang cute. Kids between 3 to 10 years old. Aku harap tak ditukarkan ke section lain.

Kat sini, part timepun, mereka suruh attend induction. And I am glad I attend it. It stimulates my desire to work with them permanently. I rasa kalau paycutpun tak apa sebab the environment. Normally kalau aku attend induction kat new places, I am like screaming, what the hell they try to show off. Tetapi di sini, it is like sharing dan aku tak rasa lemas. So, I think I kena continue kerja untuk dapat internal placing.

Dan kelmarin, I got another offer to work full time with kods. This place is the new craze in town. Aku jadi confused, how to arrange my working schedule as semuanya operation, so the time is not fixed. Ada shift, aku bengong but I want to hold on to my part time job. Lagipun, aku rasa sementelah belajar ini, might as well kerja something yang different from what I am studying. It is like taking a break but still bringing back bread to eat. Entahlah.

And I am looking forward to see kids tomorrow. Yang bestnya, most of them panggil aku kakak walaupun hakikatnya aku layak menjadi nenek. Hahahaha. All of them are so adorable walaupun degil sedikit. Budak-budak, apalah yang mereka tahu.

Thursday, August 2, 2012

Tuna Pasta


Kalau lapar, aku masak simple aja. Sekarang ni, beras sudah habis. Rasanya aku tak akan beli kot sebab nak jaga badan. Tapi pasta bersusun dalam almari, macam-macam bentuk dan begitu juga mee. Ada bihun, pan mee, mee tanpa goreng, mee siput dan juga mee lidi. Cuma menunggu tuan rumah rajin ke dapur sahaja. Cuma masalahnya nak cari bahan-bahan mentah. Kadang tu, malas juga nak beli bahan mentah terlebih dahulu sebab mood masak tak menentu.

Bahan-bahan

2 cawan pasta (aku campurkan macam-macam jenis pasta-terpulang)
1/2 tin cendawan - dihiris
bellpepper hijau, kuning dan merah-dihiris (1/2 biji setiap satu)
1/2 biji bawang besar - dimayang
1/2 batang carrot - disagat
1 tin cili tuna (185 gram)
sedikit parmesan cheese
sedikit serbuk lada hitam
daun ketumbar - dihiris
butter/margerin
Garam secukup rasa.

Cara-cara


Pasta direbus sehingga empuk. Toskan
Panaskan butter.
Masukkan bawang dan goreng sehingga naik bau.
Masukkan cendawan, bellpepper dan carrot.
Biar seketika (dalam 2 minit) dan masukkan pasta.
Masukkan cili tuna dan gaulkan diatas api yang perlahan.
Taburkan sedikit garam.
Akhir sekali, masukkan parmesan cheese, lada hitam, dan juga daun ketumbar.

Nota : normally, aku tak taburkan daun ketumbar. I prefer to put 1 stalk of daun ketumbar untuk dapatkan bau dan kemudian, buangkan.

Simple dan senangkan.



Trust In Relationship

Hari ni terasa sedih sangat. Really looking forward to break fast with Mr V but suddenly something coming up on his side. Sudahlah macam tu, marah-marah pula pasal tak pick up his call dan lambat angkat call. Terus tak ada selera nak makan time berbuka ni.

Kadang-kadang tak faham kenapa workload has become too much, it has changed to become a burden. So much that it becomes a nuisance to your personal life. I am tired that everything is about work. At times, I distrust his reasons, started to query his intentions and keep telling myself, no need to have someone like this in your life. But when he call late at night (sometimes, he was still at work), it makes me feel guilty. Especially when he sounds so tired. But then an evil instinct tells me maybe he is acting. Actually trust that I have towards him dissipates little by little. And that is the reason I want to break off coz I don't want the relationship that we have marred by bitter argument due to distrust. My rationale if we become friend, then I won't demand so much from him. 

I guess when a guy used to pamper you so much, calling you two/three times a day and always find time for you and so on, we would kinda miss it when they stop doing it. In my case, suspicions always creep in whenever he stop doing things that he used to. At times, i feel so insecure. And I miss his attention especially when I feel down, sick etc. That's why I think it is better for us to become best friend only. But my "best friend" term is different, I still want his attention. Ah...I am so sad today.


Wednesday, August 1, 2012

Murtabak Segera.

Agak lama tak blogwalking. Ada masa lapang, asyik mereview rancangan variety Korea "We Got Married" pasangan Goguma atau Yong Hwa (CNBlue) dan Seo Hyun (SNSD). Couple lainpun aku tengok tetapi couple ni memang menyeronokkan dari first date sehingga menjadi virtual married couple. Skinship dia orang pun natural. Oops, jangan station tv kitapun teringin nak buat macam ni sebab adegan pegang-pegang lelaki dan perempuan bukan muhrim ni tak bolehlah kalau muslim. Of course in reality, memang berlaku, hatta akupun ada terbabas(it is not an excuse though) but if we put in on air, it is like we are giving signals to teenagers/youngsters that skinship is okay.

Sebelum aku merapu jauh, hari ni, aku menziarahilah blog Cik Epal. Aku baca pasal murtabak maggi. Teringinlah nak cuba tetapi aku tak ada maggi. Mozarella cheesepun tak ada, parmesan cheese tu adalah. Nak juga buat. Dahulu, aku pernah cuba bila melihat bibik akak aku membuat murtabak maggi tetapi hampeh tak menjadi. Sengal betulkan, resepi yang senang begitupun tidak menjadi.

So, aku cuba juga. Selera orang berpuasa. Tak ingatlah tu kat orang lain yang tak ada makanan langsung untuk dijamah. Anyway, dah buat murtabak, itu sahajalah juadah aku berbuka plus dengan kuih nekbat dan air kosong. Air kosong sebab malas nak buat air.



Bawah ni resepi murtabak aku. 


bahagian bawah murtabak. 

Bahan-bahan

2 keping mee tanpa goreng (non-fried noodle)-aku guna Jusco brand
1 biji bawang besar - dipotong dadu.
1 sudu besar minyak masak
4 sudu besar serbuk kari
100 gm ayam dipotong halus-halus.
4 biji telur
4/5 biji cili padi dihiris. (optional)
1 sudu besar garam
1 sudu kecil garlic granules
1 sudu besar butter/margerin
daun salad
3 biji tomato cherry
parmesan cheese (or gunakan mozarella cheese macam cik Epal buat)

Cara-cara

  • Mee direndam sehingga kembang. Toskan.
  • Panaskan minyak.
  • Bila sudah pijar, masukkan bawang besar dan goreng sehingga naik bau.
  • Masukkan serbuk kari. Biarkan seketika.
  • Masukkan ayam yang dipotong kecil-kecil. 
  • Bila sudah masak,tutup api dan masukkan mee yang ditoskan.
  • Gaulkan sehingga rata.
  • Sapukan butter pada kuali.
  • Susunkan daun salad dalam kuali. 
  • Susunkan tomato di atas daun salad.
  • Panaskan selama 1 minit.
  • Letakkan mee di atas salad ini. Susun cantik-cantik.
  • Telur dipukul dengan garlic granules, cili padi dan garam.
  • Tuangkan ke atas mee.
  • Kecilkan api dan tutup kuali.
  • Dalam 5 minit, buka penutup kuali.
  • Tekankan sedikit mee dan tabur parmesan cheese di atas mee tadi.
  • Selepas 5 minit, boleh balikkan mee ni.
  • Goreng lagi sehingga garing.

Murtabak ini tak seglamor macam Cik Epal. Memang besar murtabak ini sebab aku tamak. Sepatutnya aku rendam sekeping sahaja. Sebab itulah, besar bagak...hahahahaha. Masih ada separuh lagi dalam fridge. Rasanya esok, itulah juadah berbuka aku. Kalaulah aku tidak ke rumah pak cik akulah.

PG yang excited mendengar aku membuat murtabak terkedu bila merasanya. Katanya macam lempeng...yalah dia mesti ingatkan macam murtabak yang dijual di kedai. Untuk kali ke dua, PG tidak terkata apa bila memakan. Sebabnya bukan seleranya. Anyway, cubalah, you might like it. Taste you all tak semestinya sama macam PG.

Bila ingat-ingatkan, PG telah menjadi seorang lagi mangsa aku sebagai food tester new recipe.

Oh!!! I Hate Flu

Akhirnya apa yang aku dreaded the most happened. For over 1 week, aku kena flu, berjangkit dari PG.  Mind you, I lost my voice last Friday. Aku tengok PG teruk kena selsema everytime dia datang rumah aku. And I was really scared. Aku kept praying janganlah berjangkit tapi kuasa Allah S.W.T, tak siapa boleh menentangnya. lagipun jangkitan tu cuma penyebabnya tetapi sememangnya sudah tertulis it is my turn now nak kena selsema tu.

Biasanya kalau my colleague kena flu and it seemed worst, aku selalu berharap dorang dapat or ambil mc dan balik sajalah supaya tak spread the germ pada aku. Tak payahlah rajin nak bekerja. If they were my staff, aku prefer them to go home rather than sebarkan pada aku. Especially time deadline datang berbakul-bakul lemonnya. I could not afford to be on mc or leave. 

How it started? Out of blue, I found myself shivering with cold though no fan or aircond switched on and not even wind blowing from outside. Just it felt so cold. Though I have thick quilt covering me from head to toe, still terlalu sejuk. Kepala feel one kind, berat dan susah nak buka mata. Body aching. Then, fever comes and goes.  Flu is so terrible, I feel it is so unfair doktor susah nak bagi mc pada yang selsema. Selagi tak ada temperature, kerjalah kamu padahal sakit seluruh badan. Setelah in that condition for 3 days, finally the flu paid me a visit.

PG terkena lagi.

Aku sudah masuk ke bilik. Sementara melayan mata ni, aku nak menulis sikitlah pasal PG yang bengang dengan aku. Hehehe, PGlah yang memeriahkan hidup aku, apa tah lagi Mr V kian jauh. Memanglah aku consider sudah putus dengan dia but we still keep in touch. Sebenarnya, aku yang terhegeh keep in touch dengan dia but he doesn't care much. Anyway, I am happy not to pick up his call this evening (unintentionally coz I am busy with something. I saw 3 missed calls from him. Yes, rasa  cam menang aja. Luckily, Mr V never know the existence of this blog.) Knowing him he would be upset about it and won't call me anymore until I call him back.. Since tomorrow I would be very busy the whole day, I would call him on Thursday. Tapi yang paling best aku break up dengan Mr V tanpa dia tahu sehingga sekarang. On my side, we are friends only.

Back to PG, she is still out there, menyelesaikan tugasan dia. Bila nak balik nanti, dia kejutkan aku untuk lock the door. Kalau tak, dia akan tergelimpang di ruang tamu macam semalam. PG makan maggi aja untuk sahur sebab murtabak tu bukan citarasa dia.

Nak citer, sebenarnya PG bengang dengan aku sebab mempermainkan dia tadi. Sekarang ni, we all follow citer Bride of the Sun di channel 393, Astro. Ada satu character tu yang bernama James. Asalnya, dia ni boyfriend si heroin. Tetapi siheroin bangang tu alih-alih nak kahwin dengan lelaki tua reta yang kaya-raya sebab masalah family. Masa tengok tu, James berada di Amerika. Tiba-tiba PG tanya samada James sudah balik ke Korea. Aku rasa dia termiss part yang James sudah sampai di airport Korea. 

Aku tak beritau jawapan. Aku capai aja remote kipas dan berpura-pura talipon James, tanyakan dia di mana. PG memang bengang giler but she got the answer. James is in Korea now. Hahaha. That was fun. Dia kata akak memang jahat tapi ini blog akukan, aku nak cakap dia lagi sengal. Kalau attack orang, tak check facts tapi serang membabi-buta. Sebab itulah, dapat gelaran samseng...hahahaha.

PG, this is my blog. I can say anything.