NUFFNANG ADS

Please click here

Friday, December 16, 2011

Ayam Golek Terengganu

Ayam Golek Terengganu

Bahan-bahan

1 ekor ayam (digaul dengan garam kunyit)
2 biji kelapa (diambil santan pekat - anggaran 6 mangkuk)
8 ulas bawang merah                    
1/2 inci halia
Kunyit (sedikit sahaja)
Sesenduk lada lumat/cili boh
1 keping asam keping
1 batang serai (dititik)
1 sudu teh halba
sedikit gula
garam secukup rasa
sedikit belacan

Cara-cara

1) Bawang merah, halia dan kunyit dikisar halus.

2) Masukkan bahan-bahan yang dikisar, lada lumat, belacan, halba, serai, asam keping, garam, dan gula kedalam  santan.

3) Masak sehingga mendidih
    (Sentiasa dikacau, jangan bagi pecah minyak (berketul-ketul)

4) Ketepikan kuah sebanyak 3 senduk (untuk disiram pada ayam)

5) Kuah selebihnya dimasak sehingga pekat (pecah minyak).

6) Siramkan ayam dengan santan yang dimasak tadi dan bakar/panggang (Ulang sehingga 3 kali)

7) Bila sudah dimasak, hidangkan dengan ayam dengan kuah.

1 comment: