Hahaha. I did it last Thursday. Actually, I meant it to be kek Pisang. Tapi somehow, jadi Apam Pisang. But it is so simple to do. I will like to share with you all.
10 biji pisang dihiris bulat-bulat
3 biji telur dipukul sehingga berbuih.
4 sudu besar susu pekat
3 sudu besar butter
2 sudu besar gula kastor
1 cawan gandum
1/2 sudu besar double action baking powder
1/2 sudu besar soda bikarbonat
1/2 sudu teh emplex
esen banana (I forgot about it until my colleague commented. Ya, ya, please put one drop inside the batter)
Cara-cara:
1. Masukkan susu pekat dan butter ke dalam telur yang sudah dipukul.
2. Gandum diayak bersama dengan baking powder, soda bikarnobat dan emplex.
3. Masukkan gandum yang diayak sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur.
4. Masukan hirisan pisang.
5. Setelah digaul rata, masukkan ke dalam loyang yang sudah dilenser dengan minak.
6. Kukus selama 30 hingga 40 minit.
7. Cucukkan dengan lidi ke bahagian tengah.
8. Kalau tak melekit, itu maknanya dah masak.
No comments:
Post a Comment