NUFFNANG ADS

Please click here

Sunday, June 23, 2013

Daging Masak Kicap

Tadi ada kekecohan sedikit di dapur aku dek kuah kari tumpah dalam peti. Letih nak memunggah semua barang keluar dan mengelap kuah kari. Serius, sehingga kini, baru 70%.  Kena buka semua rak dan kotak simpan sayur, just in case meleleh. Air mata akupun meleleh sama,

Anyway, I sambung semula memasak. Kali ni, daging dan hati goreng kunyit serta masak kicap daging sudah siap. Sebenarnya, resepi asal masak kicap daging ini diperolehi dari member aku. Hari tu, beberapa tahun yang lepas, pergi ke rumah dia dan salah satu menu yang di hidangkan ialah masak kicap daging. Memang sedap,my friend ini memang pandai memasakpun. Alhamdulillah, dia rela berkongsi resepi tetapi, ini yang tak bestnya. Resepi ini telah hilang entah ke mana.

So, hari ni, daging masak kicap version aku. Walau tak sama, tetapi adalah rasa sikit-sikit. Hahaha.


Bahan-bahan:

1 kilo daging (dipotong dadu, besar-besar dalam 1 inci lebar)
1 cawan kicap masin
1 cawan kicap manis
2 sudu sos tomato
1/2 inci kayu manis
1 sudu ketumbar (dikisar halus)
1 sudu jintan manis (dikisar halus)
Garam secukup rasa
Bawang besar - 5 atau 6 biji dimayang bulat-bulat (mcm tebal onion ring)
minyak secukupnya.
Setangkai daun kari

Cara-cara:

Daging, kicap masin, kicap manis, sos tomato, kayu manis, ketumbar dan jintan manis direnehkan dalam periuk dengan 1 jug air.
Biarkan sehingga daging empuk.
Bila empuk, panaskan minyak.
Bila minyak pijar, masukkan daging dengan kuah kicap dan bawang yang dimayang. (dalam sesenduk demi sesenduk, dalam 4/5 ketul daging).
Bila bawang sudah agak layu dan kuah kicap membalut daging, angkat.
Ulang lagi dengan daging yang selebihnya.
Bila kesemua daging habis digoreng, masukkan baki kuah dan bawang.
Bila bawang sudah layu dan kuah nampak pekat, masukkan daun kari dan garam secukup rasa.
Tutup api dan masukkan kesemua daging.


No comments:

Post a Comment