NUFFNANG ADS

Please click here

Thursday, August 2, 2012

Tuna Pasta


Kalau lapar, aku masak simple aja. Sekarang ni, beras sudah habis. Rasanya aku tak akan beli kot sebab nak jaga badan. Tapi pasta bersusun dalam almari, macam-macam bentuk dan begitu juga mee. Ada bihun, pan mee, mee tanpa goreng, mee siput dan juga mee lidi. Cuma menunggu tuan rumah rajin ke dapur sahaja. Cuma masalahnya nak cari bahan-bahan mentah. Kadang tu, malas juga nak beli bahan mentah terlebih dahulu sebab mood masak tak menentu.

Bahan-bahan

2 cawan pasta (aku campurkan macam-macam jenis pasta-terpulang)
1/2 tin cendawan - dihiris
bellpepper hijau, kuning dan merah-dihiris (1/2 biji setiap satu)
1/2 biji bawang besar - dimayang
1/2 batang carrot - disagat
1 tin cili tuna (185 gram)
sedikit parmesan cheese
sedikit serbuk lada hitam
daun ketumbar - dihiris
butter/margerin
Garam secukup rasa.

Cara-cara


Pasta direbus sehingga empuk. Toskan
Panaskan butter.
Masukkan bawang dan goreng sehingga naik bau.
Masukkan cendawan, bellpepper dan carrot.
Biar seketika (dalam 2 minit) dan masukkan pasta.
Masukkan cili tuna dan gaulkan diatas api yang perlahan.
Taburkan sedikit garam.
Akhir sekali, masukkan parmesan cheese, lada hitam, dan juga daun ketumbar.

Nota : normally, aku tak taburkan daun ketumbar. I prefer to put 1 stalk of daun ketumbar untuk dapatkan bau dan kemudian, buangkan.

Simple dan senangkan.



No comments:

Post a Comment