NUFFNANG ADS

Please click here

Sunday, July 20, 2014

Puding Buih Version 2

Oops, accidentally I deleted my Puding Buih post. How to recover it? I wish there is a way. And I think I have deleted the photos. 

So, those who want puding buih, no sweat, can still check the other recipe. Lemme think what did I miss in my recipe. maybe I should write it again as I am in generous mood tonight. Even though I am still smarting from upset stomach....hari ni tak puasa sebab perut sakit dan memulas.

Ni resepinya

Kurang menarik sedikit sebab sibuk, takut agar-agar cepat keras.

Puding Buih

Bahan-bahannya:

Puding:
Setahil agar-agar - direndam  dalam 10 minit dan ditoskan) 
7 biji telur (jangan letak dalam peti ais, ketepikan 1 biji kuning telur utk kuah.)
2 sudu besar gula (boleh tambah semanis yang mahu tapi jangan terlalu manis sebab dimakan dengan kuah nanti)
Pewarna (optional. Kalau suka color macam pelangi, boleh gunakan pewarna)
esen vanilla utk mengurangkan hanyir telur

Kuah
3 senduk besar susu cair 
3 sudu besar susu pekat
5 sudu besar tepung kastard (dibancuh dengan sedikit air)
2 senduk gula
1 biji telur kuning
1 tin fruit cocktails (boleh tambahkan buah dalam tin yang lain serta nata de coco)

optional - boleh tambahkan buah segar seperti pisang, honewdew

Cara-caranya :

Puding

  1. Didihkan air dan masukkan agar-agar. (Anggaran dapat 2 mangkuk sup agar-agar setelah direndam)
  2. (Cara menyukat air : Bagi setiap mangkuk agar-agar yang sudah direndam dan ditoskan, masukkan 1 1/2  mangkuk air).
  3. Masukkan gula. Kalau sudah masuk elok, kecilkan api dan biarkan atas dapur sehingga telur yang dipukul kembang.
  4. Telur dipukul sehingga putih dan kembang. Kalau tunggang mangkuk tu, telur tu tak jatuh, maknanya dah kembang.
  5. Masukkan esen vanilla.
  6. Kemudian, agar-agar yang dimasak tadi dituangkan ke dalam telur yang sudah kembang. Pastikan anda sentiasa memukul telur itu ketika agar-agar dituang.
  7. Teruskan memukul adunan sehingga suam. Masa ini penting untuk memastkan telur dan agar-agar tidak sebati bila keras nanti.
  8. Bahagikan kepada 3 bahagian. 2 bahagian diletakkan warna merah dan hijau.( boleh guna atau tambah pewarna lain)
  9. Masukkan ke dalam acuan berselang-seli.
  10. Masukkan ke dalam peti ais.
  11. Hidangkan bersama-sama kuah.

Kuah

  1. Didihkan susu cair, susu manis dan gula bersama-sama air dalam periuk yang dimasak agar-agar tadi. Ini untuk membuatkan kuah itu lebih pekat.
  2. Bila mendidih, masukkan bancuhan tepung kastard.
  3. Kacau seketika dan tutup.
  4. Bila dah sejuk, masukkan fruit coctails. Seperti yang saya katakan, boleh masukkan buah-buahan dalam tin yang lain dan juga nata de coco.
  5. Kacau dan masukkan dalam peti ais.
  6. Paling best kalau diletakkan juga pisang yang dipotong bulat bulat
ini masa balik kampung dulu. kalau balik ja, mesti buat puding ini sbb ayah suka. Biasanyalah.


No comments:

Post a Comment