Bahan-bahan
1 cawan keledek yang dilecekkan
1 cawan carrot yang disagat/parut
1 cawan daging kisar (either beef or chicken)
1 cawan kanji gandum (boleh juga gunakan gandum)
1 sudu bawang putih kisar
sedikit serbuk lada hitam dan garam
keju
1 sudu baking powder
1 sudu soda bikarbonat
biji bijan (or boleh gantikan dengan serbuk roti)
Cara-cara
- Daging digoreng dulu dengan bawang putih,lada hitam dan garam. Sudah masak, ketepikan dan toskan agar hilang minyak.
- Campurkan keledek, carrot dan daging kisar sehingga sebati.
- Masukkan kanji gandum sedikit demi sedikit kedalam adunan tadi.
- Tambahkan baking powder dan soda bikarbonat supaya lembut adunan.
- Bila tidak melekit, bolehlah dibentuk bulat-bulat.
- Ambil sebiji, leperkan. Masukkan keju di tengah-tengah. Tutup dan bentukkan bulat.
7. Golekkan dalam biji bijan. Ketuk-ketuk sedikit sebelum menggoreng.
No comments:
Post a Comment