NUFFNANG ADS

Please click here

Monday, April 22, 2013

Projek Pau

 I really likes pau. Especially Pau inti bbq ayam. Sedapnya. I remembered I used to make pau back in US. I got the recipe from recipe book left behind by my father's roomate. 

Everytime, I bought pau, mesti told myself, I know how to make it. Jenuh cari resepi dalam internet, akhirnya jumpalah. Resepi bbq pula macam-macam. So, I olahlah resepi tu based on my taste. 

first time, pakai instant. semua ada kat dalam. tapi tidak gebu. Nak buat from scratch.
2nd time, buat dua adunan. satu pakai tepung pau dan satu adunan, tepung biasa
ni adunan setelah 2 jam dibiarkan. nxt round, i would leave 8 hours. tgk apa jadi.

tunggu untuk dikukus. setelah dibulatkan dan dimasukkan inti, i left it for 1 hour before steam

ini inti bbq daging. ni ada citer klako. since bbq, so i just grill dalam non-stick kuali. kononnya, biar ada hawa bbq, nk bagi burn sikit. end p habis 1/2 kilo daging terbuang macam tu.

pau yang difrozenkan. pagi-pagi, kukus semula. still tak berapa menjadi.  kena cuba lagi. Dah jadi nanti, i sharekan resepi.

periuk dan steamer insert from ikea. i bought untuk buat pau. mesti PG kata aku gedik show-off my periuk. berkilat lagi, barulah katakan









No comments:

Post a Comment