I really likes pau. Especially Pau inti bbq ayam. Sedapnya. I remembered I used to make pau back in US. I got the recipe from recipe book left behind by my father's roomate.
Everytime, I bought pau, mesti told myself, I know how to make it. Jenuh cari resepi dalam internet, akhirnya jumpalah. Resepi bbq pula macam-macam. So, I olahlah resepi tu based on my taste.
|
first time, pakai instant. semua ada kat dalam. tapi tidak gebu. Nak buat from scratch. |
|
2nd time, buat dua adunan. satu pakai tepung pau dan satu adunan, tepung biasa |
|
ni adunan setelah 2 jam dibiarkan. nxt round, i would leave 8 hours. tgk apa jadi. |
|
tunggu untuk dikukus. setelah dibulatkan dan dimasukkan inti, i left it for 1 hour before steam |
|
ini inti bbq daging. ni ada citer klako. since bbq, so i just grill dalam non-stick kuali. kononnya, biar ada hawa bbq, nk bagi burn sikit. end p habis 1/2 kilo daging terbuang macam tu. |
|
pau yang difrozenkan. pagi-pagi, kukus semula. still tak berapa menjadi. kena cuba lagi. Dah jadi nanti, i sharekan resepi. |
|
periuk dan steamer insert from ikea. i bought untuk buat pau. mesti PG kata aku gedik show-off my periuk. berkilat lagi, barulah katakan |
No comments:
Post a Comment