Siapa pernah makan nasi kuning? Angkat tangan. Tetapi jangan confuse lak dengan pulut kuning or nasi kunyit (orang kampung kita panggil pulut kuning ni nasi kunyit..hehehe).
Ia berbeza dengan pulut kuning yang menggunakan beras pulut dan dan santan serta dikukus. Nasi kuning ini selalunya dimakan dengan gulai nasi dagang, acar dan sambal belacan. Namun disebabkan aku malas menumbuk sambal belacan, ia tidak kelihatan dalam gambar. Kalau nak kaw, you all mesti masukkan sambal belacan tau. Jangan risau, aku masakkan kerutuk ayam sebagai lauk tambahan. Walaupun aku malas menumbuk tetapi aku rajin memasak lauk tambahan. Oklah tu.
Nasi Kuning
Bahan-bahan
500 gram Beras Siam
600 ml air (anggaran)
Sehelai daun pandan
1/2 senduk minyak untuk menumis
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
sedikit kayu manis
1/2 inci halia diketuk
1/2 labu bawang besar dimayang
1 1/2 inci kunyit ditumbuk/dikisar lumat
Cara-cara
Bawang besar yang dimayang, cengkih, buah pelaga, kayu manis |
Beras yang direndam dalam air kunyit |
- Rendamkan beras siam dalam air yang dicampur kunyit yang ditumbuk tadi. Biarkan 2 jam.
- Toskan beras tadi.
- Panaskan minyak. Bila sudah pijar, masukkan bawang besar yang dimayang, bunga cengkih, buah pelaga, kayu manis dan halia.
- Bila naik bau, masukkan beras yang ditos.
- Masukkan air, daun pandan dan garam.
- Biarkan sehingga masak.
- Bila sudah masak, hidangkan bersama-sama gulai nasi dagang, acar dan sambal belacan.
Gulai Nasi Dagang (Sila klik sini untuk resepi gulai nasi dagang)
Kerutuk Ayam (Sila klik sini untuk resepi kerutuk Ayam)
Acar (Sila klik sini untuk resepi)
No comments:
Post a Comment