Hari ini kami makan special untuk minum petang. Tengahari tadi, eh taklah, dari pagi tadi kami makan laksa Terengganu. Ada kuah masak dan kuah mentah@kuah putih. Mak aku buat banyak, dia beli laksa lebih dari sekilo. Kuahnya buat sendiri (nak resepi,
klik sini). Kali ini, ladanya banyak, so merah sikitlah kuah ni.
|
gambar laksa dengan ulam aja. kuahnya sudha disimpan dalam peti ais sebab takut basi. Nak makan nanti, kami panaskanlah |
Juadah minuman petang, all those goreng-goreng. Kenyang perut aku. Puas hati meratah. Enjoy the picture. Presentation memang fail. Yang penting fresh dan home-made.
|
Keropok leko ini dibeli di Pantai Kelulut. Lupa nama kedainya. tetapi kalau datang dari KL, ia berada di sebelah kiri dan bukan stall. Macam rumah kedai. Besar kedainya. Yang ini keropok rebus dan aku goreng untuk minum petang. |
|
sotong goreng. kamu cuma guna tepung jagung dan telur. |
|
Ikan celup tepung. Bestnyer makan panas-panas. Tepung macam biasa : tepung beras, garam, sedikit kapur dan serbuk kunyit. |
|
in the wok |
No comments:
Post a Comment