Bahan-bahan
1/2 ekor ayam
4 biji ubi kentang
5 biji telur rebus yang digoreng
1 sudu besar rempah bunga ros
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 senduk cili boh
1 biji kelapa - diambil santan pekat
4 sudu besar kerisik
Air asam jawa (anggaran setengah mangkuk kecil)
garam secukupnya
gula
minyak untuk menumis
2 biji bawang besar dipotong 4
3 biji lada hijau/merah dibelah dua, jangan putus.
Cara-cara
- Bawang putih, bawang merah, halia dan lengkuas dikisar.
- Satukan bahan-bahan yang dikisar, cili boh dan rempah.
- Tumiskan bahan-bahan yang dicampurkan (dalam langkah 2).
- Bila naik bau, masukkan air asam jawa.
- Setelah elok, masukkan santan pekat.
- Sebaik mendidih, masukkan ayam, ubi kentang dan telur rebus yang digoreng.
- Perlahankan api dan biarkan mereneh.
- Masukkan kerisik, garam serta gula.
- Bila separuh lagi hendak kering, masukkan bawang besar dan lada hijau/merah.
- Biarkan sehingga kering seperti rendang.
No comments:
Post a Comment