Sup Tulang |
Siapa nak teman makan ni.. |
Sup Tulang
1/2 kilo tulang
1/2 kilo daging
5 ketul ubi kentang sederhana besar (dibuang kulitnya sahaja)
2 biji tomato (dibelah empat)
1 btg carrot
1 batang celery (tak masukpun tak apa)
10 biji cili padi (boleh tambah atau kurangkan)
1 biji bawang besar (dibelah empat)
1/2 inci halia
2/3 ulas bawang putih - diketuk
kayu manis (1/2 inci)
cengkih (2/3)
buah pelaga (2)
bunga lawang
1 tangkai daun ketumbar (jangan dipotong)
lada sulah
1 biji limau nipis (diambil airnya)
Bawang goreng (atau mayang dalam 6 ulas bawang merah dan goreng sehingga kekuningan)
garam
gula secubit
Hiasan :
daun sup dihiris.
Cara-caranya
1. Rebuskan aja tulang dan daging dengan 4 liter air.(satu periuk sedang-sedang besar)
2. Masukkan kayu manis, cengkih, buah pelaga, bunga lawang serta secubit garam serta secubit gula.
3. Bila mendidih, kecilkan api dan biarkan merenih di atas dapur.
4. Bila air tinggal separuh, tambahkan lagi air sehingga penuh.
5. Biarkan mendidih dan rasa samada tulang dan daging sudah empuk.
6. Masukkan kentang dan renih sehingga 3/4 periuk.
7. Masukkan carrot, bawang besar, halia dan biarkan mendidih sehingga carrot empuk.
8. Masukkan celery, tomato, bawang goreng, cili padi dan daun ketumbar. Tambah garam jika perlu.
9. Biarkan seketika dan tutup api.
10. Masukkan perahan limau nipis.
11. Hiaskan dengan daun sup.
Senangkan...tak payah nak menumis. Kalau nak servekan untuk kanak-kanak, cili padi tu boleh diletak kemudian.
Daun ketumbar tu terpulanglah. Aku memang suka aromanya. Daging dan tulang boleh diganti dengan ayam. Sebab aku suka merenih lama, leih sedap kalau gunakan ayam pencen.
Selamat mencuba
No comments:
Post a Comment